Profil korisnika

ZSE, SKDD i Hanfa organizirali godišnju edukaciju za izdavatelje

Osiguranje.hr - 19.6.2024.

Godišnja tradicionalna edukacija za izdavatelje u suorganizaciji Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa), Središnjeg klirinškog depozitarnog društva (SKDD) i Zagrebačke burze (ZSE) okupila je kao i proteklih godina 100-tinjak predstavnika društava uvrštenih na Zagrebačku burzu. 

Predstavnici društava imali su prilike doznati više o regulatornim novostima iz područja izvještavanja o održivosti i o tome kako će one utjecati na izdavatelje u Hrvatskoj. Tom su prilikom predstavnice Ministarstva financija (Ivana Ravlić Ivanović i Amalija Jurin) predstavile prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o reviziji kao i prijedlog novog Zakona o računovodstvu.

Nova načela korporativnog upravljanja u nacionalnim propisima

O nadogradnji načela korporativnog ulaganja i o važnosti tog područja za ulazak Hrvatske u Organizaciju za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) govorila je Andreja Hašček, voditeljica Direkcije za superviziju izdavatelja Hanfe. Podsjetivši na taj važni strateški vanjskopolitički cilj s kojim bi se zaokružio međunarodni položaj Republike Hrvatske, istaknula je kako je područje procjene sustava korporativnog upravljanja prema načelima OECD-a iznimno važno, a to bi poglavlje, kao i sva ostala, trebalo biti okončano do 2025. godine.

G20/OECD načela korporativnog upravljanja međunarodni su standard i mjerilo za korporativno upravljanje, koji čini osnovu za brojne reformske inicijative koje poduzima javni i privatni sektor. Ona su podijeljena na ključna područja kao što su prava i ravnopravan položaj dioničara, institucionalni ulagatelji, burza i drugi posrednici, transparentnost objave svih značajnih informacija u vezi s društvom, odgovornost uprave, važnost doprinosa održivosti i otpornosti društva i dr. 

Kako je u svom izlaganju navela Hašček, revidirana načela u odnosu na prethodna očekuju jače korištenje digitalnih tehnologija za unaprjeđenje nadzornih aktivnosti, regulatorni okvir za učinkovit nadzor društva – članice grupa čiji su vrijednosni papiri na burzi, kao i održavanje skupština dioničara u virtualnom ili hibridnom formatu radi jednakog pristupa i prava glasanja na daljinu. 
Jačanje rodne ravnopravnosti

Također, nova načela potiču proširenje informacija o upravama i nadzornim odborima, njihovoj neovisnosti, rodnoj ravnoteži, kvalifikacijama, izbornom procesu kao i sudjelovanju u drugim odborima. Očekuje se da se na nacionalnim razinama uvedu dodatne mjere za jačanje pozicije žena u društvu, što uključuje i liste usklađenih društava i politiku zapošljavanja. Predlažu se i informacije koje će povezati primitke s dugoročno ostvarenim rezultatima, objavljivanje strukture društava unutar grupe i njihove međusobne kontrole te objave informacija o postojanju dugovanja i rizika u slučaju neispunjenja ugovornih uvjeta. 

U konačnici, OECD načela promiču donošenje odluka i upravljanje rizicima društva u cilju postizanja održivosti, tranzicije prema održivom razvoju i transparentnosti informacija o održivom razvoju.

Nadogradnja Kodeksa korporativnog upravljanja

Slijedom tih promjena, ali i ulaska Hrvatske u OECD i nove regulative EU-a, u Hrvatskoj se očekuje nadogradnja postojećih zakonskih propisa, ali i izmjena postojećeg Kodeksa korporativnog upravljanja. To će uz spomenute zakone svakako promijeniti i postojeći Zakon o tržištu kapitala. 

Na radionici je izdavateljima također predstavljen projekt ESG rangiranja izdavatelja, uloga i utjecaj izdavatelja na novu strategiju razvoja tržišta kapitala i prijedlog osnivanja zajednice izdavatelja pri Hrvatskoj gospodarskoj komori. Također je bilo riječi i o transakcijskim računima i prijavama skupština izdavatelja putem SKDD-a.

NatragTisakDiskutirajte o temi na forumu

Komentari

Članak nema komentara.

Profil korisnika
Komentari
Najčitanije
Anketa

Kako ocjenjujete razinu digitalizacije u svom radnom okruženju?

Osiguranje Forum

Posjeti forum

tlopar | 15.4.2024. 13:35:51
Izvid štete u slučaju kad okrivljenik prometne nesreće pobjegne
tkrajnov | 20.12.2023. 18:00:32
članak 43 ili 57. zakona o sigurnosti prometa na cestama
mkostincer | 13.10.2023. 22:43:45
Osiguranje od potresa
Dakio | 28.10.2022. 11:36:58
Koliko košta premija UNIQA dopunskog osiguranja?