Profil korisnika

Ante Žigman na konferenciji „ESG – Održiva budućnost“: U Hrvatskoj će se 3,4 mlrd. eura godišnje ulagati u klimatsku tranziciju

Osiguranje.hr - 24.5.2024.

Na konferenciji „ESG – Održiva budućnost“, koja je u Zagrebu okupila tristotinjak sudionika, jednu od uvodnih prezentacija održao je predsjednik Upravnog vijeća Hanfe Ante Žigman. On je tom prilikom govorio o ispunjavanju „održivih ciljeva“ i o Direktivi o korporativnom izvještavanju o održivosti (CSRD).

Govoreći o nadolazećim investicijama g. Ante Žigman iznio je podatak da bi za postizanje deklariranih ciljeva zelene tranzicije investicije u Europskoj uniji u tom segmentu u prosjeku trebale biti na razini oko 4,5 posto BDP-a, što u slučaju Hrvatske iznosi oko 3,4 milijardi eura godišnje.

„Iz dijela koji država daje sigurno neće biti dovoljno da se ispune svi ti ciljevi, nego je i na poduzetničkoj razini potrebno da se za poboljšanje energetske učinkovitosti nastavi s investicijama."

Važan doprinos gospodarstva

Prema njegovim riječima, hrvatski poduzetnici lani su uložili više u mjere za energetsku učinkovitost no što je to bilo prošlih godina, tako da i oni polako shvaćaju da je nužno da uz državu i oni daju svoj doprinos.

ESG (Environmental, Social, and Governance) kriteriji nefinancijski su pokazatelji o strategijama i politikama poduzeća kada je riječ o okolišu, društvu i upravljanju, a kako je poručio Žigman, bez kvalitetnog korporativnog upravljanja „okolišni" i „društveni" kriteriji teško se mogu ostvariti, a kod hrvatskih poduzeća tu postoji puno prostora za napredak.

„Kad su SDG (Sustainable Development Goals) ciljevi u pitanju, Hrvatska je ispunila pet od 17 ciljeva dok je prosjek u Europi njih tri“, rekao je Žigman i naveo da hrvatski regulatori prate korak u procesu prilagodbe.

Počinje primjena CSRD-a

Podsjetio je da je 5. siječnja prošle godine na snagu stupio CSRD, čija je implementacija u zakone i druge propise u Hrvatskoj u završnoj fazi, a svrha mu je omogućiti investitorima i javnosti pristup informacijama kako bi mogli procijeniti utjecaj poduzeća na ljude i okoliš, kao i financijske rizike i prilike koji proizlaze iz klimatskih promjena i drugih pitanja održivosti.

„Uslijed izmjena CSRD-a povećava se broj poduzetnika koji će izvještavati o održivosti. Na razini EU-a s oko 11.700 na oko 50.000 poduzetnika, a u Hrvatskoj s oko 70 na njih 500-tinjak.“ 

Hanfa će u tom segmentu nadzirati izdavatelje, u prvom koraku one uvrštene na Zagrebačku burzu, a obveznici takvog nefinancijskog izvještavanja, što će biti i predmet nadzora, bit će većina društava za osiguranje te velike banke.

Konferencija je održana 23. svibnja 2024. u zagrebačkom hotelu Sheraton, a bila je namijenjena obveznicima nefinancijskog izvještavanja, svim društvima uvrštenima na Zagrebačku burzu, konzultantskim kućama, računovodstvenim servisima, osiguravateljima i revizorima kao i predstavnicima Vlade, lokalne i regionalne samouprave, neprofitnim organizacijama te svima onima koji prepoznaju svoj interes u temi ESG i nefinancijskog izvještavanja.

Nakon pozdravnog govora organizatora uvodnu je prezentaciju održala ravnateljica Uprave za gospodarstvo i financijski sustav u Ministarstvu financija Ana Zorić, nakon čega je uslijedila prezentacija A. Žigmana te prezentacije pomoćnika ravnatelja Carinske uprave Bosiljka Zlopaše i direktorice za ESG u Mazarsu Vali Marszalek te Karle Grgić Totić iz Deloittea. Nakon toga održana je i panel-rasprava te prezentacija platforme za izračun ESG rizika, a govorilo se i o inkluzivnom liderstvu.

Naime, nefinancijsko izvještavanje je od 2018. godine (za 2017.) postalo obveza svih velikih društava koja su subjekti od javnog interesa te svih društava čiji broj zaposlenika prelazi 500, a od 2027. to postaje obveza i za male i srednje te sve financijske institucije i poduzeća, a bit će i ključan preduvjet za financiranje projekata.

NatragTisakDiskutirajte o temi na forumu

Komentari

Članak nema komentara.

Profil korisnika
Komentari
Najčitanije
Anketa

Kako ocjenjujete razinu digitalizacije u svom radnom okruženju?

Osiguranje Forum

Posjeti forum

tlopar | 15.4.2024. 13:35:51
Izvid štete u slučaju kad okrivljenik prometne nesreće pobjegne
tkrajnov | 20.12.2023. 18:00:32
članak 43 ili 57. zakona o sigurnosti prometa na cestama
mkostincer | 13.10.2023. 22:43:45
Osiguranje od potresa
Dakio | 28.10.2022. 11:36:58
Koliko košta premija UNIQA dopunskog osiguranja?