Profil korisnika

Snažan rast Milenijum osiguranja

Osiguranje.hr - 19.4.2024.

U protekloj 2023. godini Milenijum osiguranje ostvarilo je snažan rast i značajne poslovne rezultate te se uz najviše standarde u neživotnim osiguranjima svrstala u sam vrh osiguravajućih društava po kvaliteti usluge, stabilnosti poslovanja i povjerenju klijenata.

Premija osiguranja, kao mjera obujma poslovanja, odnosno prihoda od poslova osiguranja, u 2023. godini povećana je za gotovo 20 posto i iznosi 5,1 milijardu dinara. Takav rast premije nastavak je trenda iz višegodišnjeg razdoblja. Primjerice, premija osiguranja lani je bila gotovo dvostruko veća nego 2015., kada je iznosila 2,5 milijardi dinara.
To je bilo moguće zahvaljujući stalnom unapređenju kvalitete poslovanja, profesionalnom menadžmentu, predanim zaposlenicima s kojima smo neprestano radili na usavršavanju znanja te partnerima čija je suradnja bila nezamjenjiva. Ujedno, Mirjana Garapić Zakany prošle se godine pridružila timu "Milenijum osiguranja" kao članica Izvršnog odbora.

Ljubiša Veljković, predsjednik Izvršnog odbora "Milenijum osiguranja", ponosan je na rast i napredak koji je kompanija ostvarila za osam godina koliko je na njenom čelu.

Za to vrijeme „Milenijum osiguranje“ postiglo je značajno unapređenje u pogledu organizacije kompanije i ključnih funkcija, te ostvarilo izuzetne pokazatelje poslovanja, kao što su adekvatnost kapitala, garantni kapital, pokrivenost rezervi između ostalog, a koji su svi daleko iznad proseka tržišta na kom poslujemo. Ažurnost u rješavanju šteta je veća od 97%, čime se naša kompanija  svrstala u sam vrh među konkurentima. Sektor osiguranja kao jedan od najdinamičnijih i složenih segmenata privrede u stalnoj je potrebi da se mijenja, prilagođava se najnovijim trendovima i upravo je to jedan od glavnih kvaliteta „Milenijum osiguranja“, biti stalno u pokretu kako bi bili uvijek korak ispred i konkurencije, ali i želja najzahtjevnijih klijenata. U tome će „Milenijum osiguranje“ i u budućnosti biti prepoznatljivo. Da budemo uvek korak ispred drugih u kvalitetu usluge“, ističe Veljković.

A rezultati "Milenijum osiguranja" u prošloj i proteklih osam godina govore sami za sebe.

• Pokazatelj adekvatnosti kapitala mjeren omjerom garantne rezerve i potrebne margine solventnosti iznosi 316%, što je daleko iznad prosjeka tržišta neživotnih osiguranja od oko 215%, prema posljednjim podacima NBS-a. Ovo je važan pokazatelj, kojim se mjeri omjer imovine koja je jamstvo solventnosti (jamstvena pričuva) u odnosu na imovinu koja je propisana zakonom (margina solventnosti). Drugim riječima, prema financijskim izvještajima naše kompanije za 2023. godinu, "Milenijum osiguranje" ima 1,7 milijardi dinara više sredstava od zakonom propisanih kao garancija solventnosti.

• Garantni kapital Društva iznosi 2,5 milijardi dinara i veći je za 2,1 milijardu dinara od zakonom propisanog iznosa temeljnog kapitala.

• Premija osiguranja bilježi kontinuirani rast te je u 2023. godini iznosila 5,1 milijardu dinara, što je gotovo dvostruko više u odnosu na 2015. godinu, kada je iznosila 2,5 milijardi dinara.

• Ostvaren je značajan rast bilančne aktive. U razdoblju od 2015. do 2023. godine Društvo je povećalo vrijednost aktive za 5,7 milijardi dinara, odnosno 166%. Sa 3,4 milijarde dinara u 2015. godini na 9,1 milijardu dinara u 2023. godini.

• Neto kombinirani omjer Društva iznosi 94%, što na ukupnoj razini poslovanja pokazuje adekvatan omjer naknada od osiguranja i troškova i premija osiguranja.

• Ažurnost rješavanja, odnosno obrade i isplate odštetnih zahtjeva iznosi 97,1%, te je po ovom pokazatelju "Milenijum osiguranje" među vodećim tvrtkama na domaćem tržištu.

• Tehničke rezerve obračunate metodom najbolje procjene u skladu sa zakonom u periodu od 2015. do 2023. godine bilježe rast od 2,8 milijardi dinara, odnosno 109%. Sa 2,5 milijardi dinara u 2015. godini na 5,3 milijarde dinara u 2023. godini.

• Rastom i razvojem portfelja neživotnih osiguranja, uz povoljan kombinirani omjer na razini Društva, povećava se pokrivenost tehničkih pričuva, sa 100,5% u 2015. godini na 142,2% u 2023. godini, što je važan pokazatelj financijske stabilnosti društva. Tehničke rezerve u cijelosti su pokrivene oblicima propisanim za pokriće tehničkih rezervi, s dominantnim učešćem obveznica Republike Srbije.

NatragTisakDiskutirajte o temi na forumu

Komentari

Članak nema komentara.

Profil korisnika
Komentari
Najčitanije
Anketa

Kako ocjenjujete razinu digitalizacije u svom radnom okruženju?

Osiguranje Forum

Posjeti forum

tlopar | 15.4.2024. 13:35:51
Izvid štete u slučaju kad okrivljenik prometne nesreće pobjegne
tkrajnov | 20.12.2023. 18:00:32
članak 43 ili 57. zakona o sigurnosti prometa na cestama
mkostincer | 13.10.2023. 22:43:45
Osiguranje od potresa
Dakio | 28.10.2022. 11:36:58
Koliko košta premija UNIQA dopunskog osiguranja?