Profil korisnika

BIH: Stižu promjene pri registraciji vozila, uskoro će se sve završavati na tehničkom pregledu

vecernji.ba - 15.1.2024.

Ministarstvo planira pojednostaviti procedure kod produženja važenja registracije vozila po principu "sve na jednom mjestu", omogućavajući vozačima da završe proces produženja registracije na stanicama za tehnički pregled.

Uskoro bi trebao doći kraj dugih redova na šalterima MUP-ova, koji se stvaraju prilikom produženja registracije vozila.
Naime, prema najavama uskoro će se pojednostaviti procedura prilikom registracije vozila. Ministarstvo komunikacija i prometa BiH aktivno radi na izmjenama "Zakona o sigurnosti prometa na cestama" i "Pravilnika o registraciji vozila" kako bi unaprijedili cjelokupan proces.

Zbog porasta broja registriranih vozila i složenosti procedure produženja registracije, nadležne službe MUP-a su bile preplavljene zahtjevima vozača, što je dovodilo do dugotrajnih čekanja i nervoze kod vozača.

Do sada su vozači morali obići nekoliko adresa kako bi obavili registraciju vozila, uključujući tehničke preglede, osiguravajuća društva, banke i na kraju MUP.

Ministarstvo planira pojednostaviti procedure kod produženja važenja registracije vozila po principu "sve na jednom mjestu", omogućavajući vozačima da završe proces produženja registracije na stanicama za tehnički pregled, piše Klix.ba. 

MUP će i dalje zadržati ulogu u situacijama prvog registriranja vozila ili promjene vlasništva.

Ova praksa već odavno zaživjela je u Hrvatskoj i Srbiji, gdje su otišli korak dalje digitalizirajući proces produženja registracije.

Također, Ministarstvo razmatra izdavanje pametnih kartica umjesto papirnatih potvrda o vlasništvu i registraciji. Ove kartice bi sadržavale sve potrebne informacije, uključujući podatke o vlasništvu, tehničkoj ispravnosti i druge relevantne informacije.

Ove inovacije ne samo da olakšavaju život vozača u Bosni i Hercegovini, nego i aktivno doprinose cjelokupnom unapređenju prometnog sustava, smanjenju broja neregistriranih vozila, izbjegavanju plaćanja cestarina i ostalih dadžbina, čime se onemogućava nanošenje štete proračunima na svim razinama vlasti.

NatragTisakDiskutirajte o temi na forumu

Komentari

 1. DVRA

  19.1.2024. u 16:32
  1987. AMD Karlovac, tehnički pregled, 20min. Od dolaska, predaje vozila, dok traje pregled završava se administracija, plaćaju dadžbine, pečatira prometna, porodužavate svojim poslom.
  Još malo i evo nas na nivou od prije 37 godina. Toliko smo "napredovali". Što nas sve čeka u budućnsti, 50-tak godina unazad :)
 2. Redzic

  19.1.2024. u 16:06
  Sumnjam da ce moci zaobici banke ipak platiti se mora,osiguranje mora imati teznja je da se da ovlast tehnickom koji te za sitno pusti bez kocnica da moze , produziti kroz program i registraciju da ne podmicuje vise one u mupu..
Profil korisnika
Komentari
Najčitanije
Anketa

Kako ocjenjujete razinu digitalizacije u svom radnom okruženju?

Osiguranje Forum

Posjeti forum

tlopar | 15.4.2024. 13:35:51
Izvid štete u slučaju kad okrivljenik prometne nesreće pobjegne
tkrajnov | 20.12.2023. 18:00:32
članak 43 ili 57. zakona o sigurnosti prometa na cestama
mkostincer | 13.10.2023. 22:43:45
Osiguranje od potresa
Dakio | 28.10.2022. 11:36:58
Koliko košta premija UNIQA dopunskog osiguranja?