Profil korisnika

Njemački osiguravatelji obnavljaju pokriće za Sjeverni tok?

Osiguranje.hr - 5.4.2023.

Njemački osiguravatelji obnovit će pokriće za plinovod Sjeverni tok 1 koji je eksplodirao prošle godine nakon navodnih sabotažnih napada, navodi Reuters. Allianz i Munich Re ponovno su aktivirali svoju policu osiguranja za ključni plinovod, koji je transportirao prirodni plin iz Rusije u ostatak Europe desetljeće prije eksplozije.

Polica osiguranja jamči troškove štete na cjevovodu i probleme s prekidom poslovanja, rekli su za izvori upoznati s tim. To bi također omogućilo sve popravke potrebne za nastavak opskrbe plinom ispod Baltičkog mora, rekao je drugi izvor.

Prošlog rujna eksplozije su napukle cjevovode Sjevernog toka i izazvale ključanje Baltičkog mora zbog curenja plina metana. Prekinuta je opskrba ruskog plina europskom kontinentu i pogoršala se paralizirajuća energetska kriza, s obzirom da je Moskva obično opskrbljivala oko 40% prirodnog plina kontinenta.

Nekoliko zemalja, uključujući SAD, Njemačku, Dansku i Švedsku, pokrenulo je istrage o eksplozijama koje su još u tijeku. Dok su američki i europski dužnosnici okrivili Rusiju za "tešku sabotažu", Moskva inzistira na tome da nije uništila plinovod.

Pokriće koje su pružila dva najveća njemačka osiguravatelja u oštrom je kontrastu s javnim stavom zemlje o prekidu energetskih veza s Moskvom nakon što je izvršila invaziju na Ukrajinu. Ranije ove godine, ministar financija zemlje rekao je za BBC da Njemačka više ne ovisi o ruskom uvozu za opskrbu energijom – koja je nekada činila 35% uvoza prirodnog plina u zemlju.

NatragTisakDiskutirajte o temi na forumu

Komentari

  1. Barakuda

    6.4.2023. u 12:46
    Pa naravno da je Rusija sama sebi minirala plinovod. Nisu znali zatvoriti ventil na plinovodu.
    Slično smo i mi, naime, zadnji koji je odlazio iz kuće na otoku i zatvarao ljetnu sezonu, umjesto da je izvadio osigurače iz razvodne kutije, pilio je bandere i sjekao žice između bandera po naselju, da kuće ne ostane pod strujnim naponom idućih 7-8 mjeseci.
    Slijedeće godine ćemo i vodovod na otoku razvaliti, da nam nebi kapalo iz pipe dok nas nema.
Profil korisnika
Komentari
Najčitanije
Anketa

Kako ocjenjujete razinu digitalizacije u svom radnom okruženju?

Osiguranje Forum

Posjeti forum

tlopar | 15.4.2024. 13:35:51
Izvid štete u slučaju kad okrivljenik prometne nesreće pobjegne
tkrajnov | 20.12.2023. 18:00:32
članak 43 ili 57. zakona o sigurnosti prometa na cestama
mkostincer | 13.10.2023. 22:43:45
Osiguranje od potresa
Dakio | 28.10.2022. 11:36:58
Koliko košta premija UNIQA dopunskog osiguranja?