Profil korisnika

Tri europska nadzorna tijela objavila su zajedničko izvješće o riziku za jesen 2022.

Osiguranje.hr - 23.9.2022.

Izvješće naglašava da su sve lošiji gospodarski izgledi, visoka inflacija i rastuće cijene energije povećali ranjivost u financijskim sektorima. ESA-e savjetuju nacionalna nadzorna tijela, financijske institucije i sudionike na tržištu da se pripreme za izazove koji dolaze.

Post pandemijski gospodarski oporavak u Europi oslabio je zbog ruske invazije na Ukrajinu. Ruski rat protiv Ukrajine i poremećaji u trgovini uzrokovali su brzo pogoršanje ekonomskih izgleda, koje doprinosi već postojećim inflatornim pritiscima snažnim povećanjem cijena energije i robe, pogoršava neravnoteže u ponudi i potražnji i slabi kupovnu moć kućanstava. Porastao je i rizik od stalne inflacije i stagflacije.

Ti čimbenici, zajedno s pogoršanim gospodarskim izgledima, značajno su utjecali na rizično okruženje financijskog sektora. Promjenjivost financijskog tržišta povećala se posvuda s obzirom na visoke neizvjesnosti. Nakon dugog razdoblja niskih kamatnih stopa, središnje banke zaoštravaju monetarnu politiku. Kombinacija viših troškova financiranja i nižeg gospodarskog učinka može izvršiti pritisak na refinanciranje duga vlade, poduzeća i kućanstava, a istovremeno negativno utjecati na kreditnu kvalitetu portfelja kredita financijskih institucija. Smanjenje stvarnih prinosa kroz veću inflaciju moglo bi dovesti ulagače do većeg preuzimanja rizika u vrijeme kada porasti stopa pokreću dalekosežno rebalansiranje portfelja.

Financijske institucije također se suočavaju s povećanim operativnim izazovima povezanim s povećanim kibernetičkim rizicima i provedbom sankcija protiv Rusije. Financijski sustav dosad je bio otporan unatoč sve većoj političkoj i gospodarskoj neizvjesnosti.

U svjetlu navedenih rizika i ranjivosti, Zajednički odbor ESA-a savjetuje nacionalnim nadležnim tijelima, financijskim institucijama i tržišnim sudionicima da poduzmu sljedeće političke mjere:
  • Financijske institucije i nadzorna tijela trebaju i dalje biti spremni na pogoršanje kvalitete imovine u financijskom sektoru i pratiti kretanja, uključujući imovinu koja je imala koristi od privremenih mjera povezanih s pandemijom i onu koja je posebno osjetljiva na pogoršanje gospodarskog okruženja, kao i na  inflaciju zbog visokih cijena energije i roba
  • Utjecaj daljnjih povećanja kamatnih stopa i potencijalnih iznenadnih povećanja premija rizika na financijske institucije i tržišne sudionike općenito treba pažljivo pratiti
  • Financijske institucije i nadzorna tijela trebaju pomno pratiti utjecaj inflacijskih rizika
  • Supervizori bi trebali nastaviti pratiti rizike za male ulagače, posebno u pogledu proizvoda kod kojih potrošači možda nisu u potpunosti svjesni opsega uključenih rizika, kao što je kripto-imovina
  • Financijske institucije i supervizori trebali bi nastaviti pažljivo upravljati ekološkim rizicima i kibernetičkim rizicima kako bi se bavili prijetnjama informacijskoj sigurnosti i kontinuitetu poslovanja.

Cjelokupno zajedničko izvješće dostupno je na sljedećem linku: https://www.eiopa.europa.eu/media/news/esas-warn-of-rising-risks-amid-deteriorating-economic-outlook

NatragTisakDiskutirajte o temi na forumu

Komentari

Članak nema komentara.

Profil korisnika
Komentari
Najčitanije
Anketa

Je li korona kriza promjenila vaš posao i način rada?Osiguranje Forum

Posjeti forum

Dakio | 28.10.2022. 11:36:58
Koliko košta premija UNIQA dopunskog osiguranja?
Dakio | 29.8.2022. 15:10:28
Dodatno zdravstveno osiguranje(iskustva)
musawo | 2.4.2022. 16:18:26
BUY SSD CHEMICAL CLEANSING FOR MONEY+27717917137WHATSAPP
musawo | 2.4.2022. 16:21:49
Join illuminati and live happy life+27717917137whatsapp in south africa,sudan,namibia