Profil korisnika

38 mlrd. dolara osiguranih gubitaka zbog prirodnih katastrofa u prvoj polovici 2022.

Osiguranje.hr - 3.8.2022.

Niz zimskih oluja u Europi, nezapamćene poplave u Australiji i Južnoj Africi, kao i velik broj oluja s grmljavinom u SAD-u i Europi rezultirali su 35 milijardi dolara osiguranih gubitaka od prirodnih katastrofa u prvoj polovici 2022., izvještava Swiss Re.

Događaji izazvani ljudskim djelovanjem izazvali su dodatne 3 milijarde dolara osiguranih gubitaka, čime su ukupni osigurani gubici od katastrofa dosegli 38 milijardi USD. Rekordno visoke temperature u mnogim dijelovima Europe mogle bi dovesti do daljnjih gubitaka uzrokovanih sušama i šumskim požarima. Oštre vremenske prilike u proteklih šest mjeseci još jednom naglašavaju da su prirodne katastrofe, posebice sekundarne opasnosti, sve učestalije i ozbiljnije u svim regijama.

Martin Bertogg, voditelj opasnosti od katastrofa u Swiss Re, rekao je: "Učinci klimatskih promjena vidljivi su u sve ekstremnijim vremenskim prilikama, kao što su nezapamćene poplave u Australiji i Južnoj Africi. To potvrđuje trend koji smo primijetili u posljednjih pet godina , da sekundarne opasnosti uzrokuju osigurane gubitke u svakom kutku svijeta. Za razliku od uragana ili potresa, te su opasnosti sveprisutne i pogoršane brzom urbanizacijom u posebno ranjivim područjima. S obzirom na razmjere razaranja diljem svijeta, sekundarne opasnosti zahtijevaju istu disciplinu procjena rizika kao primarne opasnosti kao što su uragani."
U veljači je niz zimskih oluja pogodio Europu i uzrokovao procijenjene osigurane gubitke od 3,5 milijardi dolara, vraćajući ovu ključnu opasnost ponovno na dnevni red industrije osiguranja. U veljači i ožujku, obilne kiše dovele su do velikih poplava u Australiji. Time je postavljen novi rekord u gubicima od poplava u zemlji koji su dosad iznosili blizu 3,5 milijardi dolara. Za industriju osiguranja ovo je jedna od najskupljih prirodnih katastrofa ikada u zemlji i najskuplji događaj na globalnoj razini u prvoj polovici 2022. godine, u smislu osiguranih šteta. Poplave u Južnoj Africi, kao i u Indiji, Kini i Bangladešu dodatno potvrđuju rastući potencijal gubitaka od poplava u urbaniziranim područjima na globalnoj razini.

U prvoj polovici 2022., teške vremenske prilike, uključujući oluje s tučom i jaku kišu, pogodile su Francusku, uzrokujući do sada 4 milijarde eura gubitaka na tržištu osiguranja.

Dva jaka ljetna vala koja su rezultirala rekordno visokim temperaturama diljem Europe izazvala su razorne šumske požare diljem jugozapadne Europe. Globalna prosječna temperatura za lipanj 2022. bila je oko 0,3°C viša od prosjeka 1991.-2020., što ga čini trećim najtoplijim lipnjem u povijesti. 

Jérôme Jean Haegeli, glavni ekonomist grupe Swiss Re, rekao je: „Klimatske promjene jedan su od najvećih rizika s kojima se naše društvo i globalno gospodarstvo suočavaju. S obzirom na to da 75% svih prirodnih katastrofa još uvijek nije osigurano, vidimo da su veliki nedostaci u zaštiti globalno pogoršani današnjom krizom troškova života. U partnerstvu s javnim sektorom, industrija osiguranja ključna je za jačanje otpornosti društva na klimatske rizike ulaganjem u održivu infrastrukturu i jamčenjem za nju."
Globalni ekonomski gubici od prirodnih katastrofa i katastrofa uzrokovanih ljudskim djelovanjem procjenjuju se na 75 milijardi dolara u prvoj polovici 2022. To je ispod prosjeka u posljednjih deset godina (80 milijardi USD).

NatragTisakDiskutirajte o temi na forumu

Komentari

Članak nema komentara.

Profil korisnika
Komentari
Najčitanije
Anketa

Je li korona kriza promjenila vaš posao i način rada?Osiguranje Forum

Posjeti forum

musawo | 2.4.2022. 16:18:26
BUY SSD CHEMICAL CLEANSING FOR MONEY+27717917137WHATSAPP
musawo | 2.4.2022. 16:21:49
Join illuminati and live happy life+27717917137whatsapp in south africa,sudan,namibia
musawo | 2.4.2022. 16:23:12
Politician join illuminati+27717917137whatsapp in south africa
musawo | 2.4.2022. 16:19:09
HOW TO JOIN ILLUMINATI IN 2022|| MONEY MAKING +27717817137WHATSAPP