Profil korisnika

Prijevara u osiguranju: Tko je četvorka koja je vodila biznis i "zaradila" skoro 2 milijuna kuna

Glas Istre - 6.2.2021.

Tridesetak osoba obuhvaćeno je istragom USKOK-a zbog sumnje da su organizirano, odnosno kao zločinačko udruženje, godinama varali osiguravajuća društva. Kolovođe su bile četiri osobe koje su od osoba koje su, u zajedničkom dogovoru, prijavljivale policiji uglavnom izmišljene, fiktivne prometne nesreće dobivali novac od oštete. Plijen su dijelili - najveći dio dobila je prvoosumnjičena četvorka, a ostali, i to ne svi, "sitniš" u rasponu od 2.000 do 4.000 kuna. Osiguravajuće kuće oštetili su za 1,9 milijuna kuna!

Kako neslužbeno doznajemo, prvoosumnjičeni u tim makinacijama je 57-godišnji Nevio A. iz Rovinja, drugookrivljeni Alen Z. (48) iz Lupoglava, trećeokrivljeni 48-godišnji Josip P. iz Pule te četvrtookrivljena 50-godišnja Lejla D. A. iz Pule. Svi osumnjičenici su proteklih dana uhićeni, no osim Nevia A. koji je od ranije u pritvoru, nakon ispitivanja su pušteni da se u daljnjem tijeku postupka brane sa slobode.

Riječ je o nastavku afere koja je isplivala u jesen 2019. kada je zbog navodnog lažiranja medicinski nalaza s ciljem prijevare osiguravajućih društava uhićen medicinski tehničar pulske bolnice Josip P. (48). Tada se spominjalo da su u sve upleteni i neki liječnici pulske bolnice, no prema dostupnim informacijama, nitko iz krugova OB Pula, osim spomenutog tehničara, nije dio ove krim-priče.

Djelatnici Sektora kriminalističke policije, Službe općeg kriminaliteta Policijske uprave istarske dovršili su višemjesečno kriminalističko istraživanje, započeto u suradnji s Općinskim državnim odvjetništvom u Puli, a u završnici koordinirano s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, Odsjekom Rijeka te su uhitili tridesetak hrvatskih državljana radi prijevara osiguravajućih društava.

USKOK je pak na temelju kaznene prijave PU istarske donio rješenje o provođenju istrage protiv 34 hrvatskih državljana i jedne državljanke Bosne i Hercegovine zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja, prijevare u sastavu zločinačkog udruženja, krivotvorenja isprave u sastavu zločinačkog udruženja, računalne prijevare u sastavu zločinačkog udruženja te prijevare i pomaganja u prijevari.

NatragTisakDiskutirajte o temi na forumu

Komentari

 1. aztec

  25.3.2021. u 13:05
  Uz dužno poštovanje svima koji ga zaslužuju u ovom poslu, ipak je "..nešto trulo u državi Danskoj."
  Naime, da bi se ova vrsta prijevare realizirala potrebne su dvije strane, strana koja će osmisliti i provesti plan prijevare i strana koja će to dopustiti. Osiguravajuće kuće nisu banke pa, da bi ih se opljačkalo, je potrebna velika podrška nekoga unutar osiguravajuće kuće koji će osmisliti način da se taj novac uzme! Sad,...tko tu snosi veću odgovornost za prijevaru?
  Dok se to ne istraži, pristranost medija, da štiti moćnike i korporacije na štetu pojedinaca (bez obzira što su dokazano saučesnici) je više nego očigledna! Zašto? Zato jer su veliki oglašivaći i donatori medijskim grupama, a sasvim je moguće da su neki od medija i u njihovom vlasništvu.
  Da se razumijemo, ovdje se nikoga ne oslobađa odgovornosti! Traži se podjednaki tretman obje strane, važno i kao svojevrsna zaštita potrošača! Tako čitatelji nebi nasjeli na velike hvalospjeve o humanosti osiguravajućih kuća nego bi, npr., razmislili hoće li se osiguravati kod osiguravajuće kuće koja je, možda, sklona prijevarama.
  U ovakvim slučajevim vrijedi izreka: "Nije važno što je netko rekao nego tko je to rekao"
 2. abarth

  11.2.2021. u 17:10
  Poštovani,
  zbog ovakvih likova trpe svi pošteni djelatnici osiguravajućih društava gdje ih nekad osiguranici nazivaju lopovima ili drugim pogrdnim
  riječima. Moram napomenut da sam još dok sam bio mlad zastupnik imao posla sa dotičnim prvooptuženim Aflić Neviom.
  Izradio sam policu nezgode na njegov ugostiteljski objekt kojeg ima blizu Rovinja sa par djelatnika. Nedugo zatim je prijavio štetu na
  djelatnike koji nisu bili zaposleni već su naknadno dobili ugovore o djelu. Ne znam točno o kojim povredama je bila riječ - (mislim o nekakvom vrućem ulju koje se izlilo na djelatnike). Na kraju je sve završilo na Pulskom sudu i trajalo je jedno sedam godina gdje je uz sve žalbe izgubio spor. Morao sam biti svjedok na sudu radi ovakvog uglednog ugostitelja. Samo par riječi ne ponovilo se! Svim sadašnjim distributerima poručujem malo više opreza nije na odmet, vrlo lako može se doći u
  probleme zbog naivno ugovorene police osiguranja.
  Lijep pozdrav.
Profil korisnika
Komentari
Najčitanije
Anketa

Je li korona kriza promjenila vaš posao i način rada?Osiguranje Forum

Posjeti forum

SasaPeric | 23.10.2020. 16:29:39
Osiguranje vozača koji je skrivio nesreću
SasaPeric | 12.12.2019. 10:07:50
Prometna nesreća u Sloveniji
mikanilly | 6.11.2019. 09:58:17
Compre sua carteira de motorista, passaporte, carteira de identidade (benjack20008@gmail.com)
mikanilly | 6.11.2019. 10:00:10
KAUFEN SIE HOHE QUALITÄTS-FÄLSCHUNGSWÄHRUNGEN MIT (WHATSAPP +16124703458)