Profil korisnika

Prijavite štete mailom, priložite fotografije i video snimke

Valentina Wiesner, Večernji list - 23.3.2020.

Štete od potresa u Zagrebu su enormne, a osim sredstava koja bi trebala biti osigurana za sanaciju nakon proglašenja elementarne nepogode, građani koji imaju ugovoreno osiguranje od potresa kao rizik u imovinskom osiguranju već su od nedjelje počeli slati prijave šteta svojim osiguravateljima.

Kako je to najsigurnije pravilno napraviti u ovim posebnim okolnostima kad se treba maksimalno zaštititi i od širenja pandemije koronavirusa? Većina osiguravatelja upućuje osiguranike da to učine mailom, a za detalje se raspitaju preko kontakt centara ili svojih savjetnika u osiguranju; neki su poslovnice potpuno zatvorili, dok su kod drugih oni tek opcija u krajnjoj nužnosti. U Wiener osiguranju objašnjavaju da u prijavi štete osiguranici trebaju priložiti što više fotografija, opisa i mjerenja koje mogu napraviti. Ako eventualno posjeduju tlocrte ili ih mogu skicirati vlastitom rukom, neka i to svakako naprave, kako bi im štetu što brže obradili. Kažu i da nije bitno da prijava štete bude na formularima, u ovoj situaciji dovoljna je i prijava mailom, a njihov obrazac na internetu pritom treba biti samo podsjetnik koje sve podatke trebaju dati.

- Uzimajući u obzir sve mjere nadležnih institucija za sprečavanje širenje COVID-19, svim našim klijentima koji moraju prijaviti štetu preporučujemo da to učine, ako su u mogućnosti, putem kanala koji isključuju fizički kontakt. Apeliramo da se na odlazak u poslovnicu odluče samo ako je nužno i neizbježno – upućuje osiguravatelj koji za štetu od potresa prijave prima na mail: likvi-ri@wiener.hr. Osim maila, na web stranici im je dostupan kontakt telefon te su objašnjenje detaljne procedure prijave štete. - Važno je napomenuti da ćemo u ovoj situaciji klijentima maksimalno izlaziti ususret kako bi se situacija riješila što prije i što jednostavnije. Ako je dolazak na prodajno mjesto nužan, organizirali smo dežurne zaposlenike koji rade skraćeno, dok je dio poslovnica zatvoren – ističu u Wieneru.

Ako netko ipak dođe u poslovnicu, apeliraju da pričeka red na sigurnoj udaljenosti od drugih osoba, u razmaku od minimalno dva metra ili ispred prodajnog mjesta. Prijavu štete mailom prakticira i Generali (na mail stete.hr@generali.hr), a mogu se prijaviti i izravno preko linka na web stranici. Poslovnica je, kažu i oni, krajnja nužnost. - Prijavljuju li osiguranici štetu online, pored ispunjavanja online obrasca, mogu priložiti i dokumentaciju u elektronskom obliku, primjerice fotografije oštećenih dijelova doma za manje štete na imovini, fotografiju prometne dozvole i fotografije oštećenog vozila za manje štete na vozilima i slično. Nakon zaprimanja i evidentiranja štete, pristupa se izvidu i procjeni te daljnjem postupku obrade štete – preciziraju u Generaliju gdje im takvi zahtjevi stižu već od nedjelje. Grawe je također već na dan potresa svojim strankama putem različitih komunikacijskih kanala dostavio informacije o načinima prijave šteta i pozvali su ih da ito učine čim prije kako bi njihova imovina bila vraćena u prvotno stanje.

- Važno je napomenuti da je potres rizik koji nije sadržan u paketima osiguranja imovine i on se uobičajeno ugovara kao zaseban rizik. Zbog toga osiguranike molimo da prije prijave šteta, uvidom u svoju policu osiguranja, provjere imaju li ga ugovoren. Ako nemaju kod sebe policu ili nisu sigurni, mogu to provjeriti i kod svog zastupnika ili telefonski, pozivom odjelu za korisnike – upućuju u Graweu. Štete na motornim vozilima, nastale kao posljedica potresa, pokrivene su kasko osiguranjem, dok ga obvezno osiguranje ne pokriva. Oni su urede potpuno zatvorili te prijave zaprimaju mailom, preko web obrasca ili telefonski. Dosad su zaprimili 21 prijavu šteta, a toliko je zaprimila i Uniqa koja također upućuje na prijavu mailom uz prilaganje fotografija i kratkih videozapisa, ako je to moguće. Uredi im rade skraćeno.

Inače, zatražili smo i objašnjenje za police ugovorene uz stambene kredite banaka: u tom se slučaja prijava radi na isti način, ali polica je obično vinkulirana u korist banke koja odlučuje plaća li se naknada njoj ili izravno stranci, tako da u procesu obrade štete moraju dobiti odgovor banke kome platiti naknadu. Pročitajte više na: https://www.vecernji.hr/vijesti/prijavite-stete-mailom-prilozite-fotografije-i-video-snimke-1388229 - www.vecernji.hr


NatragTisakDiskutirajte o temi na forumu

Komentari

Članak nema komentara.

Profil korisnika
Komentari
Najčitanije
Anketa

Je li korona kriza promjenila vaš posao i način rada?Osiguranje Forum

Posjeti forum

SasaPeric | 12.12.2019. 10:07:50
Prometna nesreća u Sloveniji
mikanilly | 6.11.2019. 09:58:17
Compre sua carteira de motorista, passaporte, carteira de identidade (benjack20008@gmail.com)
mikanilly | 6.11.2019. 10:00:10
KAUFEN SIE HOHE QUALITÄTS-FÄLSCHUNGSWÄHRUNGEN MIT (WHATSAPP +16124703458)
rbrletic | 12.4.2019. 12:58:49
OSIGURANJE OD POSLJEDICE NESRETNOG SLUČAJA