Profil korisnika

EIOPA objavila strategije za preuzimanje cyber rizika u osiguranje i nadzornu tehnologiju (engl. SupTech)

Osiguranje.hr - 20.2.2020.

Europsko nadzorno tijelo za osiguranje i strukovno mirovinsko osiguranje (EIOPA) objavilo je dokumente strategija o preuzimanju cyber rizika i nadzornoj tehnologiji (SupTech) u kojima predstavlja strateške prioritete i odgovore na promjene u okolini osiguratelja, uz poseban naglasak na digitalne tehnologije.

EIOPA donošenjem Strategije za preuzimanje cyber rizika u osiguranje nastoji uspostaviti stabilno i pouzdano tržište osiguranja cyber rizika. Naime, sve veća digitalizacija i upotreba velikih količina podataka dovodi do porasta učestalosti i sofisticiranosti računalnih napada zbog čega EIOPA procjenjuje da je potrebna uspostava stabilnog tržišta osiguranja od cyber rizika. EIOPA poseban naglasak stavlja na potrebu uspostave odgovarajućih razina preuzimanja cyber rizika u osiguranje, odgovarajućih praksi preuzimanja rizika kao i razboritog nadzora preuzetih rizika.

S tim u vidu, EIOPA je utvrdila sljedeće preduvjete uspostavljanja stabilnog i otpornog tržišta osiguranja cyber rizika:
  • zagovaranje odgovarajuće prakse preuzimanja u osiguranje i upravljanja preuzetim cyber rizicima
  • odgovarajući postupci procjene i alati za ublažavanje rizika radi upravljanja potencijalnim sistemskim ili ekstremnim rizicima
  • obostrano i jedinstveno razumijevanje ugovornih definicija, odredbi i uvjeta između ugovaratelja osiguranja i društava za osiguranje
  • odgovarajuća razina i kvaliteta podataka o cyber incidentima na europskoj razini.
Strategija EIOPA-e u cilju uspostavljanja stabilnog sustava i pružanja savjeta nadzornim tijelima i društvima sadrži sljedeće planirane aktivnosti:
  • periodičke procjene i nadzor sustava upravljanja preuzetim cyber rizicima
  • ispitivanje problema neodgovarajućih izloženosti cyber rizicima i akumulacije rizika
  • uključivanje scenarija cyber rizika i nastanka incidenata u okvir za procjenu osjetljivosti društava za osiguranje (engl. stress test)
  • surađivanje u uspostavljanju i zagovaranju razvoja harmonizirane taksonomije za izvještavanje o cyber incidentima.
Dokument Strategije za preuzimanje cyber rizika u osiguranje EIOPA-e dostupan je na sljedećoj poveznici: https://www.eiopa.europa.eu/content/cyber-underwriting-strategy_en.

Istovremeno EIOPA je u cilju unaprjeđenja učinkovitosti i djelotvornosti postupaka nadzorne procjene izradila i objavila Strategiju za nadzornu tehnologiju (engl. SupTech) u odnosu na primjenu novih tehnologija u postupcima nadzora tržišta osiguranja.

EIOPA, uz suradnju nadzornih tijela država članica Europske unije, planira povećati upotrebu tehnoloških rješenja te osmisliti inovativne i učinkovite nadzorne postupke, na način da će:
  • implementirati platformu za kontinuiranu razmjenu znanja i iskustava između nadzornih tijela kako bi promovirala inicijativu i inovaciju između nadzornih tijela
  • organizirati i poticati analize potencijalnih alata za nadzor određenih problema s kojima se nadzorna tijela suočavaju.
Dokument Strategije za nadzornu tehnologiju EIOPA-e dostupan je na sljedećoj poveznici: https://www.eiopa.europa.eu/content/supervisory-technology-strategy_en.

NatragTisakDiskutirajte o temi na forumu

Komentari

Članak nema komentara.

Profil korisnika
Komentari
Najčitanije
Anketa

Što vam je najbitnije kod kupovine osiguranja?


Osiguranje Forum

Posjeti forum

SasaPeric | 12.12.2019. 10:07:50
Prometna nesreća u Sloveniji
mikanilly | 6.11.2019. 09:58:17
Compre sua carteira de motorista, passaporte, carteira de identidade (benjack20008@gmail.com)
mikanilly | 6.11.2019. 10:00:10
KAUFEN SIE HOHE QUALITÄTS-FÄLSCHUNGSWÄHRUNGEN MIT (WHATSAPP +16124703458)
rbrletic | 12.4.2019. 12:58:49
OSIGURANJE OD POSLJEDICE NESRETNOG SLUČAJA