Profil korisnika

Potpisan novi Kodeks korporativnog upravljanja za kompanije koje kotiraju na Zagrebačkoj burzi

Osiguranje.hr - 15.10.2019.

Kvaliteta korporativnog upravljanja bila je tema danas održane konferencije u suorganizaciji Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA), koja je okupila 300-tinjak uglednika iz gospodarske, političke i akademske zajednice. Tom je prilikom predstavljen novi Kodeks korporativnog upravljanja kojeg su svečano potpisali predsjednik Upravnog vijeća HANFA-e, Ante Žigman i predsjednica Uprave Zagrebačke burze, Ivana Gažić. 

Kodeks korporativnog upravljanja postavlja standarde upravljanja i transparentnosti poslovanja dioničkih društava čije su dionice uvrštene na uređeno tržište Zagrebačke burze. Novi Kodeks osuvremenit će postojeću verziju iz 2010. godine, a primjenjivat će se od početka sljedeće godine.

„Donošenje novog Kodeksa i njegova primjena smanjit će na najmanju moguću mjeru mogućnost da se u Hrvatskoj ponove propusti i poslovne odluke kakve još pamtimo kod Agrokora. Nova načela dovode na hrvatsko tržište kapitala najbolju europsku praksu korporativnog upravljanja, a najveći naglasak je upravo na odgovornosti upravljačkih struktura društva u odnosu na stručnost, neovisnost, nagrađivanje, odnos prema dioničarima i svim ključnim dionicima.“ – naglasio je tom prilikom predsjednik Upravnog vijeća HANFA-e, Ante Žigman.

Novi Kodeks između ostalog zahtijeva od domaćih društava jaču odgovornost i nezavisnost upravljačkih tijela, usvajanje i objavu Pravilnika ponašanja za sve zaposlenike i menadžment društva, ukida varijabilne bonuse povezanih s uspješnošću društva za članove nadzornih odbora, te određuje rokove u kojima članovi uprava ne mogu prodavati vrijednosne papire koje su dobili kao nagradu za poslovne rezultate. Ujedno, obvezuje izdavatelje na dugoročno veću zastupljenost žena u upravnim i nadzornim odborima, osigurava komunikaciju s manjinskim dioničarima i traži da izdavatelji kroz svoja poslovna izvješća objavljuju svoje društveno odgovorne aktivnosti, ne samo ekološke već i ona vezana uz očuvanje ljudskih prava, zaštitu od korupcije i sl.

"Izuzetno nam je drago što smo bili u prilici zajedno s HANFA-om raditi na novom tekstu Kodeksa. Korporativno upravljanje dugi je niz godina u našem fokusu i zajedno s regulatorom, izdavateljima i drugim dionicima kontinuirano radimo na kreiraju okruženja koje potiče izvrsnost i najviše etičke standarde poslovanja. Prema nekim istraživanjima, reputacija može činiti 75 posto vrijednosti kompanije, što znači da kompanije preuzimaju ogroman rizik kada vode računa samo o onome što rade, a ne i načinu na koji rade. Tržište kapitala počiva na povjerenju, a kad povjerenje jednom nestane, vrlo ga je teško vratiti. Vjerujemo da ovim Kodeksom otvaramo novo poglavlje korporativnog upravljanja u Hrvatskoj i veselimo se daljnjim zajedničkim naporima na podizanju ljestvice transparentnosti i standarda korporativnog upravljanja." – dodala je predsjednica Uprave Zagrebačke burze d.d., Ivana Gažić.

Projekt je realiziran uz financijsku potporu Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) te je direktorica ureda EBRD-a u Hrvatskoj, Victoria Zinchuk dodala: „Zadovoljstvo nam je što možemo pružiti podršku HANFA-i i Zagrebačkoj burzi u stvaranju novog Kodeksa korporativnog upravljanja. S obzirom na to da je osnovni cilj svakog kodeksa korporativnog upravljanja jačanje dijaloga između izdavatelja i tržišta, izrazito nam je zadovoljstvo utvrditi da novi Kodeks postavlja čvrst i moderan temelj za takav dijalog. Europska banka za obnovu i razvoj nastavit će pružati podršku nadležnim tijelima u Hrvatskoj u uspostavljanju okvira za praćenje Kodeksa te motiviranju društava da usvoje njegova načela i primijene ih u praksi.

Korporativno upravljanje u društvima čije su dionice izlistane na burzi ima veliki utjecaj na trgovanje financijskim instrumentima tih društava. Nažalost, likvidnost hrvatskog tržišta kapitala danas je znatno manja nego je to bila prije desetak godina. Promet na burzi u 2018. godini iznosio je 2,1 milijardu kuna, dok je u 2009. godini iznosio 7,4 milijarde kuna. Ujedno, kod hrvatskih izdavatelja je samo 40 posto nezavisnih članova nadzornog odbora, dok je svega 20 posto žena u nadzornim odborima, a samo 15 posto u upravama. Također, prosječan broj dioničara koji sudjeluju na glavnim skupštinama je s 38 posto u 2014. godini pao na 22 posto u 2018. godini. Samo 30 posto izdavatelja imaju zaseban odjel ili zaposlenike zadužene za odnos s investitorima, a 30 posto društava izdavatelja nema internetske stranice na engleskom jeziku. 

„Kako bi se oživio promet i potaknulo tržište kapitala, jedan od ključnih faktora je upravo osigurati i povećati povjerenje ulagatelja u financijske instrumente koje kupuju, a visoka razina korporativnog upravljanja kod kompanija koje te instrumente izdaju direktno na to utječe. Novim Kodeksom povećat ćemo taj standard u Hrvatskoj, izbjeći preklapanja s postojećim zakonima, eliminirati suvišne i nepotrebne detalje, ali i skratiti vrijeme koje će društva trošiti na izvještavanje. S druge strane, zadržat ćemo i povisiti standarde korporativnog upravljanja, a time i povećati povjerenje i zaštiti interese ulagatelja.“ – zaključio je tom prigodom A. Žigman.

Imovina subjekata nadzora HANFA-e odnosno imovina pod njihovim upravljanjem danas iznosi preko 206 milijardi kuna dok tržišna kapitalizacija društava koja su svoje financijske instrumente uvrstila za trgovanje na uređenom tržištu iznosi 145,5 milijardi kuna. Promet u prvih devet mjeseci 2019. iznosio je dvije milijarde kuna te bi ova godina trebala biti nešto bolja od prethodne.

NatragTisakDiskutirajte o temi na forumu

Komentari

Članak nema komentara.

Profil korisnika
Komentari
Najčitanije
Anketa

Kako je vaš poslodavac organizirao poslovanje u korona krizi?Osiguranje Forum

Posjeti forum

SasaPeric | 12.12.2019. 10:07:50
Prometna nesreća u Sloveniji
mikanilly | 6.11.2019. 09:58:17
Compre sua carteira de motorista, passaporte, carteira de identidade (benjack20008@gmail.com)
mikanilly | 6.11.2019. 10:00:10
KAUFEN SIE HOHE QUALITÄTS-FÄLSCHUNGSWÄHRUNGEN MIT (WHATSAPP +16124703458)
rbrletic | 12.4.2019. 12:58:49
OSIGURANJE OD POSLJEDICE NESRETNOG SLUČAJA