Profil korisnika

Prikaz knjige: Osiguranje – instituti, zakonski tekstovi, EU regulativa

dr.sc. Marijan Ćurković - 19.6.2017.

U izdanju Libertin naklade – biblioteka Pravo i zakoni, iz Rijeke, upravo je izišla iz tiska knjiga Osiguranje – instituti, zakonski tekstovi, EU regulativa, autora Berislava Matijevića iz Rijeke.

Autor Berislav Matijević je našoj osigurateljnoj čitateljskoj publici već dobro poznat: stalni je suradnik portala www.osiguranje.hr, ali i autor već tri pozamašne knjige iz oblasti osiguranja. Ako se njima doda i ova četvrta, koja ima 1364 stranice, onda se zasigurno može reći da je B. Matijević napisao najopsežnije djelo iz područja osiguranja na ovim prostorima. 

Knjiga, kao što i sam naslov kaže, sadrži, u prvom dijelu, razne odabrane teme, točnije obradu pojedinih instituta osiguranja, kao što su managament šteta u osiguranju, time managament u obradi šteta iz osiguranja motornih vozila, alternativne vještine u obradi i likvidaciji šteta, šteta i naknada iz osiguranja, odgovornost za štetu i osiguranje od odgovornosti, ugovor o reosiguranju, suosiguranje- ekonomski i pravni aspekti, podosiguranje, promjena uvjeta osiguranja, ništetnost odredbi o gubitku prava osiguranika na osigurninu nakon nastupanja osiguranog slučaja, pravo osiguranika na poptunu naknadu, subrogacija i regresi u osiguranju, obrada šteta iz osigguranja motornih vozila izmedju kvalitetne usluge i mala gestio osiguratelja, ugovor o osiguranju imovine – raskid, otkaz, odustajanje, zabranjeni sporazumi osiguratelja i autoservisa  u praksi suda EU, jamstvo-garancija za ispravnost prodane stvari i osiguranje, prestanak ugovora o osiguranju imovine, itd. Dakle, teme bez nekog reda i povezanosti, ili – kako sam autor kaže – metodom mozaične prezentacije. Radi se o agregiranju na jednom mjestu već prije objavljenih tema po raznim publikacijama (Svijet osiguranja, Osiguranje, portal www.osiguranje.hr, zbornici s raznih savjetovanja i sl.). Ipak, pored činjenice da su teme sada na jednom mjestu, u ovoj knjizi, vrijednost obradi daje i garniranje s nikad dostatnom sudskom praksom, što omogućuje orijentaciju u bespuću raznih praktičnih stajališta pojedinih pravnika u osiguranju, koja se najčešće čitaju kao zauzimanje garda prema osiguraniku ili oštećeniku u cilju obrane od zahtjeva za isplatu osigurnine ili naknade štete. Na kraju prvog dijela nalazi se i kazalo pojmova, što olakšava snalaženje u obradjenim temama.

Drugi dio je posvećen nacionalnim propisima iz oblasti osiguranja. Autor je nemali trud uložio pročistivši tekst Zakona o osiguranju i Zakona o obveznim osiguranjima u prometu. Ta dva zakonska teksta u prilogu ovoj knjizi daju posebnu praktičnu vrijednost i potrebu da ju se drži na radnom stolu u svakodnevnim poslovima djelatnika u osiguravajućim društvima, odvjetnika, brokera i agenata,aktuara, vještaka i sl.

Treći dio posvećen je EU regulativi, pa ćemo kao prilog naći recentne tekstove  Direktive o distribuciji osigurateljnih proizvoda i usluga, Uredbe o dokumentima s ključnim informacijama za upakirane investicijske proizvode za male ulagatelje, Uredbe o zaštiti pojedinca u vezi s obradom osobnih podataka, Direktive o platnim uslugama na unutarnjem tržoištu; Insurance Product Information Document – Motor Insurance i druge informacije.

Nema nikakve sumnje da je za ovakvo djelo valjalo imati strpljenja, upornosti i nadasve ljubavi praktičara (dvadeset godina u osiguranju!) prema istraživanju i kompariranju teorije i njenog funkcioniranja u svakodnevnoj osigurateljnoj praksi. Motiv pisanja i izdavanja ove knjige jeste želja autora da bude nazočan u vremenskom continuumu osigurateljne djelatnosti.  Skromno priznaje da je to ovom knjigom pokušao. Za izraženu sumnju da li je uspio mjesta nema, jer, obećava „Pokušat ću dok ne uspijem“. E pa, Bero, čestitamo sa željom da uspiješ nastaviti započeti niz !


NatragTisakDiskutirajte o temi na forumu

Komentari

 1. IVANBABIC

  2.7.2017. u 21:58
  @GOSPODIN1
  to sto ste rekli za Berislava Matijevića je 100% točno, ali!
  Ali, kako Bero:
  - nije kadar sa političkim zaleđem
  - nije kadar sklon ulizivanju i pripovijedanju bajki
  to što je stručan i sposoban mu ne znači puno.
  Danas da bi bio "direktor" u Croatia osiguranju, ali i u drugim osiguranjima, trebaš biti priglup, nesposoban (poželjno je i da su ti se već zahvalili u nekom drugom osiguranju), dupelizac i da znaš lijepo i puno pričati gluposti.
  U svakom slučaju, o vlasniku Croatia osiguranja i njegovim vizijama i misijama u osiguranju, dovoljno govori činjenica da su takav kadar proglasili tehnološkim viškom i izbacili na ulicu!
  O nekakvoj socijalnoj osjetljivosti da i ne govorimo: čovjek ima troje malodobne djece.
 2. GOSPODIN1

  29.6.2017. u 22:09
  Bero Matijević, ili kako ga kolege nazivaju enciklopedija znanja o osiguranju, je stručnjak i znalac koji je po svojim kapacitetima višestruko premašio standarde znanja i prakse većine onih koji se bave osiguranjem u Hrvatskoj.
 3. Florio

  26.6.2017. u 15:00
  Berislav Matijević, čovjek koji je bez ikakve konkurencije trebao biti direktor Sektora šteta Croatia osiguranja ili po opsegu svog znanja i prema onome što sad imamo direktor Sektora neživota. Nažalost stručnjaci nisu prepoznati, možda baš zato što dolaze iz Croatia osiguranja.
Profil korisnika
Komentari
Najčitanije
Anketa

Kako je vaš poslodavac organizirao poslovanje u korona krizi?



Osiguranje Forum

Posjeti forum

SasaPeric | 12.12.2019. 10:07:50
Prometna nesreća u Sloveniji
mikanilly | 6.11.2019. 09:58:17
Compre sua carteira de motorista, passaporte, carteira de identidade (benjack20008@gmail.com)
mikanilly | 6.11.2019. 10:00:10
KAUFEN SIE HOHE QUALITÄTS-FÄLSCHUNGSWÄHRUNGEN MIT (WHATSAPP +16124703458)
rbrletic | 12.4.2019. 12:58:49
OSIGURANJE OD POSLJEDICE NESRETNOG SLUČAJA