Gubi li ministrica pravo iz osiguranja

dr.sc. Marijan Ćurković - 11.3.2019.
Nesreća, pa makar i prometna, u kojoj sudjeluju javne osobe, posebno one iz vlasti, odmah postaju hit medija i društvenih mreža, a i komentari po portalima odišu nekom zluradošću, očekujući da će takvi sudionici nesreće imati štetne posljedice. Oni u vlasti – ostavku ili smjenu. Nije drukčije ni sa nesrećom koju je doživjela jedna aktualna ministrica. Pažnju je izazvala ne toliko nesreća, već činjenica da ministrica nije imala važeću vozačku dozvolu. Vjerojatno je da je vozačku dozvolu imala, ali  je zaboravila produžiti njenu valjanost. S gledišta osiguranja, pitanje je da li i u takvom slučaju osiguranje pokriva nastalu štetu ili će se „...po običaju ministrici progledati kroz prste...“(V.O.). 

Ne ulazeći u okolnosti nastanka prometne nesreće i odgovornosti ministrice (i njenog osiguratelja) za štetu, što se tiče osigurateljnog pokrića, treća oštećena osoba (ovdje: ozlijeđena djevojčica) ima pravo na naknadu pretrpljene štete u skladu s odredbama Zakona o obveznim odnosima o odgovornosti za štetu i naknadi štete. Činjenica da štetnik nema važeću vozačku dozvolu činjenica je koja se ne tiče treće oštećene osobe. A štetnik/osiguranik, gubi li pravo na osigurateljno pokriće i ima li osiguratelj pravo regresa nakon što plati štetu trećoj oštećenoj osobi? Slučajevi gubitka prava iz ugovora o osiguranju od automobilske odgovornosti taksativno su nabrojeni u Zakonu o obveznim osiguranjima u prometu. U čl. 24. Zakon, st. 1. , t.  2. I 3.,određeno je da osigurana osoba gubi prava iz osiguranja „ako vozač nije imao važeću vozačku dozvolu odgovarajuće vrste i kategorije“ , te „ ako mu je vozačka dozvola oduzeta ili je isključen iz prometa ili ako mu je izrečena zaštitna mjera upravljanja vozilom određene vrste ili kategorije ili mjera prestanka važenja vozačke dozvole- odnosno zaštitna mjera zabrane uporabe inozemne vozačke dozvole na teritoriju Republike Hrvatske“

Legalno upravljati motornim vozilom može samo vozač koji ima važeću vozačku dozvolu (čl. 196. Zakona o sigurnosti prometa na cestama), a osoba koja upravlja vozilom kad mu istekne važenje vozačke dozvole čini prekršaj za koji se predviđa sankcija od 1.000,00 kuna ( čl. 196., st. 5.) Zakona o sigurnosti prometa na cestama). 

Naravno, ugovorom o (obveznom) osiguranju od automobilske odgovornosti određeni su uvjeti osigurateljnog pokrića. No, kako su odredbe čl. 24. O gubitku prava iz osiguranja kogentne, svi osiguratelji u svojim uvjetima ponavljaju odredbu Zakon o obveznim osiguranjima u prometu po kojoj vozač gubi pravo iz osiguranja ako upravlja vozilom i uzrokuje štetu u vrijeme kad nije imao važeću vozačku dozvolu. Istekla vozačka dozvola je nevažeća vozačka dozvola. Nekada je u standardnim uvjetima osiguranja od automobilske odgovornosti bio dodatak (a vjerojatno na te uvjete misli i naš čitatelj VO): vozač nije gubio pravo ako je zaboravio produljiti valjanost vozačke dozvole, a nezgodu uzrokovao u vrijeme kad još nije izgubio pravo na produljenje. No, situacija je sada drugačija: istekla vozačka dozvola znači gubitak prava iz osiguranja i pravo osiguratelja na regres prema štetniku (ograničen na maksimalno 12 prosječnih neto plaća u Republici Hrvatskoj  prema zadnjem izvješću Državnog zavoda za statistiku.


NatragTisakDiskutirajte o temi na forumu

Komentari

Članak nema komentara.

Profil korisnika
Komentari / Najčitanije
 1. VIG: Bruto dobit 10% veća u 2018.
 2. HGK obilježava Svjetski i Europski tjedan novca - financijska pismenost mladih u središtu pozornosti
 3. U BiH isplaćeno više od 279 milijuna maraka šteta
 4. Bolesti kralježnice nisu nesretan slučaj
 5. Otkrivamo plan EU za promet bez poginulih! Ovo su nove sigurnosne značajke u vašem automobilu
 6. Odgovornost za štetu – izazvanu motornim vozilom u pogonu – međusobni zahtjevi vlasnika vozila – odgovornost po osnovi krivnje (Čl. 1072. ZOO/05)
 7. Ovo su najskuplji i najjeftiniji automobili za osiguranje u Americi
 8. HANFA obilježava Svjetski i Europski tjedan novca
 9. U idućih nekoliko godina doći će do drastične promjene u transportnom sustavu
 10. Mjesečno izvješće za veljaču 2019.
 11. Grawe ostvarilo najveću neto dobit među osiguravajućim društvima u Crnoj Gori
 12. Hrvatska među prvima u Europi uvodi pametni tahograf
 13. Društva za osiguranje i HUO predstavili aktivnosti vezane uz financijsku pismenost na području osiguranja
 14. Agencija uzima 2,3 milijuna od osiguravajućih kuća u RS
 15. Pad broja prodanih novih auta u EU u veljači: I Hrvatska među članicama s osjetnim padom
Anketa

DOPUNSKO ZDRAVSTVENO OSIGURANJE BI TREBALO:Povežite se s nama

Osiguranje Forum

NJ | 23.3.2019. 12:32:20
Odšteta za pješaka
stanimir | 8.12.2018. 06:54:19
Gubitak prava iz osiguranja-tehnička neispravnost vozila
Sju | 7.5.2018. 09:58:47
Autoguma i kasko osiguranje
Rollande | 23.4.2018. 19:08:38
Ponuda i finansiranje između privatne osobe