Profil korisnika

Osiguravateljske kuće zbog potresa rade punom parom: Evo koliko su do sada isplatili građanima

Valentina Wiesner, Večernji list - 9.1.2021.

Stanovništvo Banije, pogođeno katastrofalnim potresom, velikim je dijelom teško živjelo i bez prirodnih kataklizmi; desetljetna zapuštenost banijskih sela i jalova poslijeratna obnova dovela ih je u situaciju da su ovih dana prepušteni (ne)milosti države i humanosti zemljaka. Malo je onih koji imaju neke zalihe iz kojih bi financirali obnovu, još manje onih koji su imali ugovoren financijski proizvod kakav je osiguranje od potresa. Osim ako je išao u paketu s nekim stambenim kreditom. No, ima i takvih, i osiguravateljima je od prvog potresa 28. prosinca pristiglo oko nekoliko stotina prijavljenih šteta s područja Sisačko-moslavačke županije.

Za usporedbu, u Zagrebu, gdje je potres bio manje razoran, štete koje će osiguravatelji isplatiti dostižu gotovo 400 milijuna kuna: prema podacima Hrvatskog ureda za osiguranje, do 30. studenoga 2020. isplaćeno je 237,5 milijuna kuna, a procjenjuju da će isplatiti još dodatnih 150 milijuna kuna za štete od potresa iz ožujka. Interes za ugovaranje polica osiguranja od potresa otad je iznimno porastao, 28 posto na razini tržišta, a premija osiguranja mogla bi za 2020. dosegnuti 110 milijuna kuna za oko 140 tisuća osiguranika.

Premije rasle i 200 posto 

Prosječna premija osiguranja od potresa iznosi 800 kuna, no to je statistička “uravnilovka” koja je dobije aritmetičkom sredinom svih uplaćenih premija: i onih od više tisuća kuna za gospodarske objekte i onih koje ne stoje ni 100 kuna mjesečno za manje stanove. U Croatia osiguranju kažu kako im prijave šteta iz Sisačko-moslavačke županije tek počinju pristizati, no riječ je o malom broju prijava s obzirom na tešku situaciju koja i dalje traje. Procjenitelji su im na terenu i pokušavaju što brže pregledati i procijeniti prijavljene štete, a naknade isplatiti u roku od najviše 30 dana od dana prijave. Za zagrebački su potres dosad isplatili 150 milijuna kuna, za 5000 prijavljenih šteta. Brojne prijave šteta primilo je Generali osiguranje proteklih nekoliko dana, a za zagrebački potres kod njih je bilo 440 prijavljenih šteta. Iako osiguranicima preporučuju da što prije prijave štetu, svakako prije početka sanacije oštećenja, naglašavaju i da ne postoje vremenski rokovi zbog kojih bi, u slučaju neprijavljivanja, gubili pravo na naknadu.

Wiener osiguranje VIG već je isplatilo prve štete za katastrofalni potres u utorak 5. siječnja, a kako bi sve išlo što brže, na prijavi šteta rade svaki dan od osam do 20 sati, čak i vikendom. Za zagrebački su potres isplatili 16 milijuna kuna, a od prvih potresa u ožujku do kraja godine, premija po tom riziku narasla im je za 50 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Uniqi je pristiglo više od stotinu prijava šteta za najnovije potrese, ali ne samo za Sisačko-moslavačku županiju, nego i za Grad Zagreb, Zagrebačku, Karlovačku i Koprivničko-križevačku županiju. Za potres u Zagrebu dosad su isplatili 22 milijuna kuna šteta, a premija za taj rizik porasla im je više od 200 posto. Grawe je za štete od zagrebačkog potresa isplatio oko 8,5 milijuna kuna. Kažu da je porast interesa za ugovaranjem polica od potresa sad izuzetan, pogotovo u središnjoj Hrvatskoj. 

Cijene polica iste 

Prijave osiguravatelji primaju mailom, telefonskim pozivima i poštom. Cijene polica osiguranja imovine prije i nakon “sezone” potresa, koja je krenula sa Zagrebom, zasad se nisu mijenjale, a ovisit će, kažu osiguravatelji, najviše o stanju na reosigurateljnim tržištima. Nove police osiguranja imovine trenutačno nije moguće ugovoriti za građevine kojima je dodijeljena crvena ili žuta naljepnica sve dok se ne saniraju, odnosno rekonstruiraju. Police osiguranja od rizika potresa za Sisačko-moslavačku županiju moguće je u Croatia osiguranju sklopiti s početkom osiguranja od 15. siječnja 2021., dok se osiguranje i dalje može ugovarati bez dodatnih restrikcija u ostalim županijama za sve objekte koji nisu oštećeni potresima te one objekte koji imaju manja oštećenja i zelenu naljepnicu nakon pregleda statičara. Štete od manjih potresa osiguranja ne pokrivaju, intenzitet koji je obuhvaćen kao rizik iznosi pet ili više stupnjeva Mercalli-Cancani-Siebergove ljestvice. Neka osiguranja traže da osiguranik u svakoj šteti sudjeluje s franšizom. Primjerice; ako traže franšizu od dva posto, to znači da će isplata naknade štete biti umanjena za iznos franšize; ako je na polici ugovoren iznos osiguranja od milijun kuna, isplata će se umanjiti za 20.000 kuna. Ako je šteta manja od tih 20.000 kuna, nije pokrivena osiguranjem. Kad je posrijedi osiguranje vozila, ni sva kaska ne pokrivaju rizik potresa. Ukupne se štete od potresa, koji su lani pogodili središnju Hrvatsku i još je tresu, procjenjuju na više od 100 milijardi kuna, one koje isplaćuju osiguravatelji su kap u moru, ali nekima je i ta kap spasonosna


NatragTisakDiskutirajte o temi na forumu

Komentari

Članak nema komentara.

Profil korisnika
Komentari
Najčitanije
Anketa

Je li korona kriza promjenila vaš posao i način rada?Osiguranje Forum

Posjeti forum

SasaPeric | 23.10.2020. 16:29:39
Osiguranje vozača koji je skrivio nesreću
SasaPeric | 12.12.2019. 10:07:50
Prometna nesreća u Sloveniji
mikanilly | 6.11.2019. 09:58:17
Compre sua carteira de motorista, passaporte, carteira de identidade (benjack20008@gmail.com)
mikanilly | 6.11.2019. 10:00:10
KAUFEN SIE HOHE QUALITÄTS-FÄLSCHUNGSWÄHRUNGEN MIT (WHATSAPP +16124703458)