Profil korisnika

Održana Hrvatska aktuarska konferencija

Osiguranje.hr - 14.6.2019.

U organizaciji Hrvatskog aktuarskog društva (HAD) pod nazivom "Znanjem do promjene" u hotelu The Westin Zagreb je 13. i 14. lipnja 2019. održana Hrvatska aktuarska konfrencija koja je okupila više od 150 sudionika iz zemlje i inozemstva.

Pokrovitelji Konferencije, na kojoj su sudjelovali uvaženi domaći i strani predavači iz akademske zajednice te stručnjaci u osiguranju i mirovinskom osiguranju, bili su Ministarstvo financija, Ministarstvo rada i mirovinskog sustava i Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga, a partneri Hrvatska gospodarska komora i Hrvatski ured za osiguranje.

Uvodne govore održale su predsjednica HAD-a gospođa Ksenija Sanjković, članica Upravnog vijeća Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga gospođa Ilijana Jeleč te državna tajnica Ministarstva rada i mirovinskog sustava gospođa Majda Burić, koja je Konferenciju i otvorila.

"Počašćeni smo da smo ove godine na Konferenciji uspjeli okupiti više od 150 sudionika te da je program Konferencije ponovno obuhvatio vrlo aktualne teme, ne samo za aktuare, već i za osigurateljnu industriju, kao što su mirovinsko osiguranje i promjena zakonodavne regulative, IFRS 17 i razvoj proizvoda. Znanjem kroz promjene je naziv konferencije kojim se želi poručiti u ovom vremenu velikih promjena kako u zakonodavnoj tako i financijsko-računovodstvenoj regulativi, već aktivno u njima sudjelovati ", istaknula je u svom govoru gospođa Sanjković. 

Gospođa Ilijana Jeleč se u svom govoru osvrnula na proteklo razdoblje u društvima za osiguranje, s obzirom na to da je regulativa postavila značajne zahtjeve pred cijelu industriju i aktuarsku profesiju koji su ocijenjeni kao uspješno savladani, te istaknula nove izazove koji stoje pred industrijom, kao što je revizija solventnosti, te novi IFRS 17 standard. Istaknut je rast zaračunate bruto premije na cijelom tržištu osiguranja u 2018., čiji trend daljnjeg oporavka se nastavio i u 2019. godini, te rast ostvarene neto dobiti u 2018. godini svih društava za osiguranje, među kojima su društva za životna osiguranja imala pad u odnosu na 2017. godini. Gospođa Jeleč je pozdravila i temu u kojoj se govori o promjenama u područuju privatnih mirovina u obliku Paneuropskih osobnih mirovinskih proizvoda (PEPP) i daljnje europske inicijative za povećanje transparentnosti mirovinskih fondova.
Državna tajnica Ministarstva rada i mirovinskog sustava gospođa Majda Burić istaknula je pozitivne promjene mirovinske reforme u prvom, drugom i trećem mirovinskom stupu za sve buduće korisnike mirovina, kao i financijsku pismenost za koju se osiguralo 100 milijuna kn iz europskog socijalnog fonda. Gospođa Burić je posebno istaknula značaj i važnost aktuarskih izračuna i demografskih kretanja koji su nužni za dugoročno planiranje državnih izdataka i isto tako i budućih mirovina, te je istaknula potrebu razmjene znanja i vještina na ovoj konferenciji koje će doprinijeti daljnjem razvoju ne samo financijske industrije nego i mirovinskog osiguranja.

NatragTisakDiskutirajte o temi na forumu

Komentari

Članak nema komentara.

Profil korisnika
Komentari
Najčitanije
Anketa

Što vam je najbitnije kod kupovine osiguranja?


Osiguranje Forum

Posjeti forum

rbrletic | 12.4.2019. 12:58:49
OSIGURANJE OD POSLJEDICE NESRETNOG SLUČAJA
andrea_ | 27.3.2019. 13:26:08
telefonski pozivi stranakama drugih osigurajavajućih kuća
NJ | 23.3.2019. 12:32:20
Odšteta za pješaka
stanimir | 8.12.2018. 06:54:19
Gubitak prava iz osiguranja-tehnička neispravnost vozila