Profil korisnika

Nova knjiga iz prava osiguranja: Ugovor o osiguranju - komentar odredaba Zakona o obveznim odnosima

Osiguranje.hr - 14.12.2017.

Ovih dana  promovirana je knjiga autora prof. Marijana Ćurkovića „Ugovor o osiguranju – Komentar odredaba Zakona o obveznim odnosima“, u izdanju Inženjerskog birao d.d. Zagreb. Recenziju potpisuje prof.dr. sc. Hrvoje Kačer. O knjizi su govorili urednica Marica Kuzmić, dipl.iuris, prof. Hrvoje Kačer i sam autor. 

Knjiga je podijeljena u dva dijela. U Prvom dijelu,  kroz uvodna razmatranja, autor uvodi čitatelja u osnove prava osiguranja, njegova pravna vrela, s posebnim osvrtom na Europsko pravo osiguranja . U Drugom dijelu autor komentira odredbe Odsjeka 27. Zakona o obveznim odnosima (ZOO) i, prethodno, odredbe  čl. 234. ZOO o zastarnim rokovima kod ugovora o osiguranju. Na kraju knjige je bogat popis literature i stvarno  kazalo koje čitatelju omogućuje lakše snalaženje u samom komentaru ZOO. 

Osim klasičnog komentara odredaba ZOO o ugovoru o osiguranju, mnoge odredbe ZOO komentirane su i tumačene s aspekta svakodnevnih sporova koji se u vezi s tumačenjem teksta ZOO javljaju. Posebnost ovoga komentara jeste u tome što je autor ukazao i povezao odredbe ZOO s odredbama Zakona o osiguranju, koji se silom prilika pretvorio u nezaobilazno materijalnopravno vrelo i za ugovor o osiguranju, a što je posljedica, prvo, relativne zastarjelosti odredbi ZOO o ugovoru o osiguranju (ZOO 2005. je gotovo u cijelosti i bez izmjena preuzeo odredbe o ugovoru o osiguranju iz ZOO 1978., kad neki problemi, kao zaštita potrošača, obveza informiranja, ravnopravnost spolova, problemi genetike u osiguranju, sudjelovanje u dobiti osiguratelja i sl., nisu bili aktualni, pa prema tome ni regulirani u ZOO) i drugo, potrebe da se u hrvatsko pravo osiguranja implementiraju novi institutu europskog prava osiguranja. U tumačenju odredbi ZOO autor je, pored obilato korištene komparativne metode (njemačko, francusko, talijansko pravo) primijenio i teleološku metodu tumačenja propisa, tražeći prvenstveno svrhu i smisao, odnosno cilj koji se želio postići određenom odredbom, a vodeći računa o istaknutoj nesuvremenosti pojedinih odredbi ZOO. Ovakav pristup zasigurno je plod vrlo bogatog praktičnog iskustva samog autora, koji je u osiguranju proveo čitav svoj radni vijek, pa su mu problemi prakse vrlo dobro poznati. Konačno, ovom knjigom osigurateljna javnost dobila je  komentar zakonskih odredbi o ugovora o osiguranju, u posebnoj knjizi posvećenoj isključivo ugovoru o osiguranju.

NatragTisakDiskutirajte o temi na forumu

Komentari

Članak nema komentara.

Profil korisnika
Komentari
Najčitanije
Anketa

Je li korona kriza promjenila vaš posao i način rada?Osiguranje Forum

Posjeti forum

SasaPeric | 23.10.2020. 16:29:39
Osiguranje vozača koji je skrivio nesreću
SasaPeric | 12.12.2019. 10:07:50
Prometna nesreća u Sloveniji
mikanilly | 6.11.2019. 09:58:17
Compre sua carteira de motorista, passaporte, carteira de identidade (benjack20008@gmail.com)
mikanilly | 6.11.2019. 10:00:10
KAUFEN SIE HOHE QUALITÄTS-FÄLSCHUNGSWÄHRUNGEN MIT (WHATSAPP +16124703458)