Austrijska uprava prezadovoljna poslovanjem Grawe Banjaluka

Capital.ba - 14.3.2019.
Predsjednik Upravnog odbora austrijskog Grawe koncerna (Grazer Wechselseitige Versicherung AG) Othmar Ederer rekao je da je grupacija izuzetno zadovoljna rezultatima poslovanja kćeri firme u Republici Srpskoj, Grawe osiguranja Banjaluka.

„Ekipa pod vodstvom gospodina Petkovića prošle godine ostvarila je i za dioničare i za klijente jako dobre rezultate. Mi smo veoma zadovoljni“, rekao je Ederer za portal CAPITAL nakon sjednice Skupštine dioničara Grawe Banjaluka.

Grawe Banjaluka je prošlu godinu završilo sa dobiti od 1,6 milijuna KM i ostvarenom premijom od 17,5 milijuna ili pet posto više u odnosu 2017. godinu.

Grawe koncern je  prošle godine za oko 23 milijuna KM od „MG Minda“ kupio „Atos osiguranje“ kako bi ojačao svoju poziciju i u segmentu auto-osiguranja kojim se do tada nisu bavili.

Ederer otkriva da je u toku postupak spajanja Grawe Banjaluka i Atos osiguranja, kao što je to urađeno u Federaciji BiH kupovinom VGT osiguranja.

„Jako smo zadovoljni što smo mogli preuzeti Atos osiguranje. Moramo obaviti još neke stvari, da bi u potpunosti mogli to društvo integrirati u naš koncern. Mi smo uvjereni da ćemo i u tome uspjeti“, rekao je Ederer.

Na pitanja da li će biti neophodna dokapitalizacija Atos osiguranja, Ederer kaže da u ovom trenutku to društvo ima dovoljno kapitala, ali naravno ako bude potrebno zbog razvoja, to neće biti problem.

„Politika svih naših osiguravajućih društava, naših kćerki osiguranja u inozemstvu je da moraju biti kapitalno jaka i da mogu garantirati sigurnost za svoje klijente. To vrijedi za Republiku Srpsku kao i za sve ostale države“, ističe Ederer.

Komentirajući da tržište autoosiguranja u Republici Srpkoj nije uređeno i da postoje nelegalni popusti, te da mnogi smatraju da je bila hrabra odluka Grawe koncerna da se uključi u taj segment osiguranja, Ederer je rekao da su, kad su ušli u Atos, vidjeli  da je tržište autoosiguranja jako zahtjevno. Međutim, kaže da  Grawe gleda dugoročno i da je jedino takvo razmišljanje ispravno ako se želi poslovati i u tom segmentu.

„Što se tiče popusta, mi smo preživjeli i naše tržište na kojem su bile određene tarife u autoosiguranju, prije 30 godina. To je bilo i u Sloveniji prije 10-15 godina, u Hrvatskoj prije šest godina. Poznajemo i jedne i druge sustave i mislimo da možemo i u jednom i drugom sustavu uspješno poslovati“, ističe Ederer.

Meran najavljuje nove investicije

Grawe osiguranje posljednjih nekoliko godina imalo je velikih investicija u cijelom regiji, BiH, Crnoj Gori i Makedoniji.

Predsjednik Nadzornog odbora Grawe koncerna dr Philipp Meran komentirajući potencijal novih investicija na Balkanu rekao je za CAPITAL da Grawe, gdje god vidi mogućnost da s austrijskom kulturom i načinom poslovanja može nešto pokrenuti na tržištu, to i učini.

„Znači, ne isključujemo mogućnost da u narednom periodu bude još investicija u ovoj regiji“, rekao je Meran.

Na prostoru Balkana premija osiguranja po glavi stanovnika je znatno manja od prosjeka u EU, što u upravi Grawe koncerna dovode u direktnu vezu s gospodarskom situacijom u državi.

„Ako nema gospodarskog razvoja u državi, ne može rasti ni osiguranje. Jasno je da države zapadnog Balkana imaju šanse za veći razvoj i mi vidimo te mogućnosti, ali još bitnije je da vidimo kad će ta država biti u EU. Naravno, neće se ulaskom u EU dogoditi neko čudo, ali korak po korak, polako će te države postati dio europske zajednice i razvijati zajedničke europske vrijednosti“, kaže predsjednik Upravnog odbora Grazer Wechselseitige Versicherung Othmar Ederer, navodeći kao primjer Makedoniju koja je, dugoročno razmišljajući, uspjela izaći iz spora sa Grčkom, što je dobro za cijelu regiju.

Komentirajući opasnost od ponavljanja svjetske financijske krize i koliko će u tom slučaju biti u opasnosti i osiguravajući sektor, Ederer kaže da Grawe ima 190 godina iskustva u ulaganjima i nikada nije pogriješio.

„Naša prednost je da smo jako kapitalizirani i kao takvi pripremljeni na sve krize. Kada dođe jaka oluja, samo drvo koje ima jake korijene, može preživjeti, a mi smo preživjeli mnoge“, ističe Ederer.

Scheitegel: Cilj je pokriti i spojiti cijelu regiju

Generalni direktor Grawe koncerna Klaus Scheitegel govorio je o poslovnoj strategiji koncerna da se skoncentrira na ulaganje u zemlje zapadnog Balkana.

„Naša ideja je bila da cijelu regiju poslovno pokrijemo i vodimo. Grawe u Austriji osigurava 450 tisuća vozila. Kada gledamo ovu regiju, u bivšoj Jugoslaviji, s Rumunjskom isto ima 450 tisuća vozila. Šta je ideja? Čovjek koji kreće iz BiH, kroz Hrvatsku, Sloveniju, ide prema Austriji i Mađarskoj, naravno, najbolje je da bude osiguran kod Grawe, jer u svakoj od tih država i gradova mi ujedinjujemo sve te kulture i jezike“, kaže Scheitegel.

On ističe da je Grawe i u Austriji i izvan nje uvijek bio lokalno orjentiran, kao društveno odgovorna kompanija koja uvažava lokalne potrebe, države ili grada.

Upravo i Grawe Banjaluka je prepoznata kao društveno odgovorna firma koja ulaže u obveznice općine i Republike Srpske.

„To je jako važno, to jedan od osnovnih naših principa. Mi pokušavamo zadržati novac u granicama gdje je prikupljen i time upravo zahvaljujemo klijentima na povjerenju. Jednostavno, ako ne stvaramo radna mjesta u onoj državi gdje radimo, neće nam imati tko platiti premiju“, zaključio je generalni direktor Grazer Wechselseitige Versicherung Klaus Scheitegel.


NatragTisakDiskutirajte o temi na forumu

Komentari

Članak nema komentara.

Profil korisnika
Komentari / Najčitanije
 1. Odgovornost za štetu - naknada imovinske štete – utvrđivanje stvarne štete – pojedino davanje – po propisima o mirovinskom osiguranju (Čl. 163. ZMO)
 2. Percepcija vozača: Ovo su glavni uzroci prometnih nesreća kod mladih i starijih vozača
 3. Hrvatsko tržište osiguranja: napokon oporavak
 4. Insurance Europe: Godišnje izvješće 2018., 2019.
 5. Najmlađi osiguravatelj u BiH povećao kapital za 250 tisuća KM
 6. Udruženje društava za osiguranje u Federaciji BiH primljeno u članstvo Insurance Europe
 7. Savjetovanje u vezi s nacrtom Pravilnika koji se donosi temeljem Zakona o osiguranju
 8. Triglav: Mali dioničari traže veću dividendu
 9. Dioničarima ljubuškog Agrama dividenda 15 KM po dionici
 10. Trkači u rekordnom roku prikupili 50.000 kilometara za djecu s invaliditetom
 11. Mjesečno izvješće za travanj 2019.
 12. In memoriam - Mag. Davor Dorbolo 1939.- 2019.
 13. Najava specijalističke radionice: Psihologija uspješne prodaje polica životnog osiguranja
 14. Šteta od „trimera“ – kako se zaštititi?
 15. Odgovornost za štetu – popravljanje neimovinske štete – povreda prava osobnosti – nasljeđivanje (Čl. 1105. ZOO/05)
Anketa

DOPUNSKO ZDRAVSTVENO OSIGURANJE BI TREBALO:Povežite se s nama

Osiguranje Forum

rbrletic | 12.4.2019. 12:58:49
OSIGURANJE OD POSLJEDICE NESRETNOG SLUČAJA
andrea_ | 27.3.2019. 13:26:08
telefonski pozivi stranakama drugih osigurajavajućih kuća
NJ | 23.3.2019. 12:32:20
Odšteta za pješaka
stanimir | 8.12.2018. 06:54:19
Gubitak prava iz osiguranja-tehnička neispravnost vozila