Pravobranitelj osiguranja podnio ostavku. O čemu nam govori nova vacatio sedis nužno potrebne institucije u osiguranju

dr.sc. Marijan Ćurković - 7.3.2019.
Prema obavijesti koja nam je potvrđena u Hrvatskom uredu za osiguranje, pravobranitelj na području osiguranja prof. dr.sc. Nikola Mijatović, podnio je ostavku 5.3.2019. na tu funkciju, a ostavka stupa na snagu 15. 3. 2019. Ovom ostavkom ponovno je otvorena vacatio sedis Pravobranitelja na području osiguranja, a novi Pravobranitelj bit će biran na sjednici Upravnog odbora Hrvatskog ureda za osiguranje 27.3.2019. Do toga vremena, a i nešto duže zbog potrebe da se novi Pravobranitelj upozna s poslom, osiguranici i oštećenici nemaju kome pisati. Podsjetimo se: funkcija pravobranitelja na području osiguranja uvedena je 2007.g., temeljem čl. 272. ondašnjeg Zakona o osiguranju, kao samostalno tijelo za rješavanje žalbi osiguranika i oštećenika u okviru Hrvatskog ureda za osiguranje kao udruge društava za osiguranje. Uvođenje funkcije motivirano je potrebom da se kontroliraju postupci osiguravajućih društava u odnosima s osiguranicima i oštećenicima, da se utvrdi poštuju li pravila struke i načela osiguranja sukladno Kodeksu ponašanja u osiguranju. Iako je u tom trenutku nadležnost pravobranitelja na području osiguranja, u odnosu na neke zemlje koje su nam bile uzor, formalno pravno znatno sužena, zahvaljujući prvom Pravobranitelju na području osiguranja g. Anti Lui-u (koji je tu funkciju vršio od 2007. do 2014.g.) odluke Pravobranitelja su utjecale na poboljšanje položaja osiguranika i oštećenika, a prvi Pravobranitelj je svojim instruktivnim okružnicama i mišljenjima pokušao edukativno djelovati na osiguratelje, sve u cilju da se nastali prijepori „riješe u vlastitoj kući“, izbjegavajući sudske sporove, koji su ionako otežavali položaj oštećenih i negativno utjecali na ugled osiguratelja. Njegovu praksu s puno žara i predlaganih inovacija nastavio je njegov nasljednik, prof. Jasenko Marin (izabran 25.9.2014.). No, kako se pokazala prilična nezainteresiranost osiguratelja za njegove inovacije u odnosima osiguratelj-osiguranik/oštećenik, prof. Marin je , ne želeći biti fikus, 23. veljače 2018. dao ostavku (stupila na snagu 3.4.2018.). Tom ostavkom otvorena je svojevrsna kriza Pravobraniteljstva na području osiguranja. Kao rezultat silnica sukobljenih interesa, imenovana je nova Pravobraniteljica na području osiguranja, doc. dr. Martina Sopta, koja tu funkciju nije ni započela, jer je ubrzo dala ostavku.  Slijedi izbor novog Pravobranitelja – prof. Nikole Mijatovića, koji nije dugo izdržao na toj dužnosti, već je i on, kako je gore navedeno, dao ostavku.

Što nam pokazuje stanje u Pravobraniteljstvu na području osiguranja? Prvo, da još uvijek nije sazrelo mišljenje, posebno ne konsensus, o potrebi i korisnosti te službe, koja bi se, uz neznatne korekcije nadležnosti (obvezujuće odluke u bagatelnim prijeporima), mogla pokazati kao vrlo korisna ne samo za osigurateljnu branšu već i za društvo u cjelini (afirmiranje toliko priželjkivanog izbjegavanja sporova i oslobađanje sudova nepotrebnih parnica, a stranaka nepotrebnih troškova); drugo – da za uspješno vršenje funkcije Pravobranitelja u osiguranju nije dovoljno bilo kakva formalna stručna sprema, već je potrebno da Pravobranitelj/Pravobraniteljica, uz stručnost, poštenje, objektivnost, zauzetost – ima i izvrsno poznavanje pravila struke (osigurateljne), što zasigurno nema osoba koja nije glancala osigurateljnu klupu dulji niz godina; samo osoba s takvom praksom može znati sve meandre odnosa „osiguratelj-osiguranik/oštećenik“; treće, izbor Pravobranitelja/Pravobraniteljice osiguranja samo na temelju prijedloga osiguratelja, bez oglasa ili natječaja, te programa rada – vrlo brzo će dovesti do nove krize i upražnjene stolice Pravobranitelja na području osiguranja.


NatragTisakDiskutirajte o temi na forumu

Komentari

 1. Abraham

  12.3.2019. u 11:14
  Ne razumijem baš moralnu dimenziju ovog teksta.
  Najprije se nakon umirovljenja izvrsnog poznavatelja struke gsp. Lui, vrlo netransparentno (osnovom trgovine utjecajem) za direktora ureda imenuje osoba bez ikakva autoriteta i vrlo oskudnog poznavanja pravila osigurateljne struke, i bez da je „glancala osigurateljnu klupu dulji niz godina“, a po kriteriju – jer smo njegov tata i ja išli zajedno u razred (tzv. burazerski kriterij),
  pa kada takva osoba svojom bezidejnošću (ako izuzmemo sposobnost dodvoravanja) kontaminira i unazadi ukupnu aktivnost i kredibilitet čitavog ureda (očekivano),
  zazivamo u pomoć oglas, natječaj, stručnost, poštenje i objektivnost.

  Gdje su oglas, natječaj, stručnost, poštenje i objektivnost bili 2006., ili tada je bilo bitno nešto drugo?
 2. VesnaK

  11.3.2019. u 13:55
  Nije u pitanju vacatio sedis pravobranitelja, nego vacatio cerebrum u osiguranju!
 3. nmargit11

  8.3.2019. u 8:58
  Moje osobno iskustvo i suradnja s Pravobraniteljem osiguranja (g. Ante Lui), kao i postupak medijacije, isključivo je pozitivno i u funkciji je zaštite osigurateljne struke i osiguranika/oštećenika.

  Ključne riječi koje trebaju opisati instituciju Pravobranitelja osiguranja naveo je dr. sc. Ćurković i osobno smatram to presudnim za kvalitetno funkcioniranje svih uključenih u poslove osiguranja - "...već je potrebno da Pravobranitelj/Pravobraniteljica, uz stručnost, poštenje, objektivnost, zauzetost – ima i izvrsno poznavanje pravila struke (osigurateljne)…"

  Podobnost i služnost pojedinim institucijama cijelu priču odmiče od smisla i cilja koju obnaša Pravobranitelj osiguranja na tržištu osiguranja. Osim savjetodavne funkcije, smatram da treba dodati i nalogodavnu funkciju - da se pojača operativnost u provedbi zaštite struke i samih osiguranika/oštećenika.
Profil korisnika
Komentari / Najčitanije
 1. VIG: Bruto dobit 10% veća u 2018.
 2. HGK obilježava Svjetski i Europski tjedan novca - financijska pismenost mladih u središtu pozornosti
 3. U BiH isplaćeno više od 279 milijuna maraka šteta
 4. Bolesti kralježnice nisu nesretan slučaj
 5. Otkrivamo plan EU za promet bez poginulih! Ovo su nove sigurnosne značajke u vašem automobilu
 6. Odgovornost za štetu – izazvanu motornim vozilom u pogonu – međusobni zahtjevi vlasnika vozila – odgovornost po osnovi krivnje (Čl. 1072. ZOO/05)
 7. Ovo su najskuplji i najjeftiniji automobili za osiguranje u Americi
 8. HANFA obilježava Svjetski i Europski tjedan novca
 9. U idućih nekoliko godina doći će do drastične promjene u transportnom sustavu
 10. Mjesečno izvješće za veljaču 2019.
 11. Grawe ostvarilo najveću neto dobit među osiguravajućim društvima u Crnoj Gori
 12. Hrvatska među prvima u Europi uvodi pametni tahograf
 13. Društva za osiguranje i HUO predstavili aktivnosti vezane uz financijsku pismenost na području osiguranja
 14. Agencija uzima 2,3 milijuna od osiguravajućih kuća u RS
 15. Pad broja prodanih novih auta u EU u veljači: I Hrvatska među članicama s osjetnim padom
Anketa

DOPUNSKO ZDRAVSTVENO OSIGURANJE BI TREBALO:Povežite se s nama

Osiguranje Forum

NJ | 23.3.2019. 12:32:20
Odšteta za pješaka
stanimir | 8.12.2018. 06:54:19
Gubitak prava iz osiguranja-tehnička neispravnost vozila
Sju | 7.5.2018. 09:58:47
Autoguma i kasko osiguranje
Rollande | 23.4.2018. 19:08:38
Ponuda i finansiranje između privatne osobe