Online prodaja osiguranja u Hrvatskoj - trendovi i budućnost

Osiguranje.hr - 5.4.2018.
Trend razvoja računalne tehnologije u 21. stoljeću drastično mijenja sve segmente osiguranja, poslovanja, ali i svakodnevni život. Internet i društvene mreže poput Facebooka postali su primarni izvori informacija. Online kupujemo odjeću, hranu, osiguranje, a koristimo se i zdravstvenim i bankarskim uslugama. Gledamo i učimo iz iskustava drugih ljudi, uspoređujemo i tražimo najbolje opcije. Glavna promjena sastoji se u prelasku sve većeg dijela poslovanja na online uz općenitu digitalizaciju društva.

Trendovi online poslovanja u Europi i Hrvatskoj imaju isključivo jedan smjer, a to je rast. Tome značajno doprinosi i dostupnost interneta u svakom trenutku putem pametnih telefona. Prema podacima Svjetske banke, digitalna ekonomija raste 10 - 25% godišnje, dakle čak 5 - 7 puta više u odnosu na ostatak gospodarstva. Rast je ujedno i izvrsna prilika za razvoj i poboljšanje usluga koje poduzeća nude. No, prilagođavanje ovim promjenama zahtijeva neprekidno učenje, planiranje strategija, praćenje trendova i osluškivanje potreba i želja krajnjih korisnika. Upravo je korisnik i njegovo iskustvo, glavni dobitnik ovih promjena, ali jedino ako su poduzeća spremna učiti i razvijati se. Takva poduzeća inkorporiraju koncepte poput customer jouney-a i prate put klijenta od prvog kontakta sve do uspješne suradnje. Na taj način, digitalno okruženje idealno je za oblikovanje usluga prema potrebama krajnjih korisnika.

Hrvatska i Europa

Kakvi su trendovi online poslovanja i web prodaje u Europi i Hrvatskoj? Prema središnjem europskom statističkom zavodu Eurostatu, 2017. godine čak 57% korisnika je kupilo nešto online. U Hrvatskoj taj postotak iznosi još uvijek nedovoljnih 29%. Usporedbe radi, u susjednoj Sloveniji 46% korisnika interneta je kupilo nešto online, a u Austriji to iznosi visokih 62%. Dakle, u Sloveniji čak 50% više ljudi koristi internet za pronalaženje i kupnju najboljih proizvoda i usluga, dok Austrijanci kupuju online duplo više od Hrvata, tj. oko 105% više.

Ipak, jedan podatak je ipak konstanta: u usporedi s prethodnim godinama, Hrvatska, Slovenija i Austrija bilježe jednoznačan rast online trgovine i poslovanja. Prema Googleovom istraživanju Consumer barometer, Hrvati su još uvijek djelomično skeptični oko online kupnje. S druge strane, prema istom istraživanju, Hrvati su poznati “istraživači”: na internetu pronalaze ključne informacije, ali još uvijek preferiraju kupnju offline.

Stoga, što je sve potrebno znati i napraviti kako bi korisnici dobili najviše od novih tehnologija i rasta interneta, a poduzeća digitalizirala svoje poslovanje?

Prije svega, spomenimo da je Sava osiguranje prvo društvo u Hrvatskoj koje nudi čak osam osiguranja online, dok drugi osiguravatelji u prosjeku nude od jedne do tri vrste osiguranja online, navodi se u priopćenju. Poučeni bogatim vlastitim iskustvom, možemo stoga odgovoriti na pitanje: Što je sve potrebno za uspješno online poslovanje?

 • Kvalitetna i responzivna web stranica. Web je potrebno redovito unaprjeđivati i osiguravati kvalitetan sadržaj i nove vijesti. Responzivan web znači da je prilagođen za ugodno korištenje na mobilnim uređajima i tabletima.
 • SEO: search engine optimization, ili optimizacija tražilice: kako bi klijenti odmah dobili traženu informaciju o osiguranju. Dobar SEO znači i više organsko pozicioniranje web stranice i kvalitetnije oglašavanje.
 • Korištenje brojnih Google i drugih alata o korištenju web stranice. Unaprjeđuju se najkorisniji dijelovi, a web stranica se optimizira prema navikama i željama osiguranika.
 • Webshop koji omogućuje intuitivno snalaženje i jasnu prezentaciju sadržaja i ponuda.
 • Korisnička podrška: u digitalnom dobu, potrebno je uvijek biti na raspolaganju za sve upite osiguranika - online, ali i na klasičnim kanalima poput besplatnog telefona (0800 913 023).
 • Društvene mreže poput Facebooka nezaobilazan su dio izgradnje nekog branda i odličan kanal za neposrednu komunikaciju. Društvene mreže nude brojne prednosti poput segmentiranja publike i targetiranja ciljnih skupina.
Sava osiguranje radi na svim nabrojenim platformama i uvijek teži razvoju postojećih i razvitku novih. Zaključno, ukratko smo prezentirali neke od obaveznih nositelja digitalnog poslovanja i trendova budućeg razvoja visoko-razvijenih društava i ekonomija. Sava osiguranje u posljednje tri godine intenzivno radi na tranziciji poslovanja iz offline u online. Povezivanje oba kanala u oba smjera, offline i online, stvara uspješnu sinergiju digitalnog poslovanja, tzv. omnichannel. To je preduvjet za buduće uspješno poslovanje u digitalnom svijetu osiguranja, ističe se u priopćenju iz Sava osiguranja.


NatragTisakDiskutirajte o temi na forumu

Komentari

 1. vfilipov

  12.4.2018. u 16:51
  Digitalna online prodaja je u svijetu daleko odmakla u SAD pogotovo, neke zemlje sjeverne EU i u tekstu gore nabrojene također, Hrvatska će za tim kaskati još neko vrijeme ali će doći i taj trenutak kada će i u HR biti dvoznamenkasti postotak prodaje online. Siguran sam sporije nego ostale zapadne zemlje u susjedstvu. Jedna je stvar sada samo upitna a to je da se osiguravajuća Društva ne ponašaju u skladu kako bi trebali a to je da je ipak ljudski faktor odnosno radnik važan i bitan za svaku companiju tako i za osiguranje. Danas se odruču vrhunskih znalaca i profesionalaca koji znaju taj posao. A dešava se kao i u slučaju Doktora Paladina da se odreknu bez da imalo promisle koliko im to znanje i ulog u takvog pojednica može održati i stvarati novi portfelj pa i na drugačiji način od sadašnjeg offline modela u budućem online modelu. Bez razmišljanja rade velike promjene i zanemarivanje po meni ključnih stvari za složene proizvode kao što i jeste osiguranje i potrebe klijenata i njegovih osobnih mogućnosti. Eto zastupnik će morati potražiti neku novu djelatnost ? a vjerujem sadašnji način rada će otići u povijest za sve koji se ne budu prilagodili novim trendovima. Kako reče jedan pisac jedino što je sigurno i što će uvijek biti je >stalna promijena< ona je jedina konstantna.
Profil korisnika
Komentari / Najčitanije
 1. Odgovornost za štetu - naknada imovinske štete – utvrđivanje stvarne štete – pojedino davanje – po propisima o mirovinskom osiguranju (Čl. 163. ZMO)
 2. Percepcija vozača: Ovo su glavni uzroci prometnih nesreća kod mladih i starijih vozača
 3. Hrvatsko tržište osiguranja: napokon oporavak
 4. Insurance Europe: Godišnje izvješće 2018., 2019.
 5. Najmlađi osiguravatelj u BiH povećao kapital za 250 tisuća KM
 6. Udruženje društava za osiguranje u Federaciji BiH primljeno u članstvo Insurance Europe
 7. Savjetovanje u vezi s nacrtom Pravilnika koji se donosi temeljem Zakona o osiguranju
 8. Triglav: Mali dioničari traže veću dividendu
 9. Dioničarima ljubuškog Agrama dividenda 15 KM po dionici
 10. Trkači u rekordnom roku prikupili 50.000 kilometara za djecu s invaliditetom
 11. Mjesečno izvješće za travanj 2019.
 12. In memoriam - Mag. Davor Dorbolo 1939.- 2019.
 13. Najava specijalističke radionice: Psihologija uspješne prodaje polica životnog osiguranja
 14. Šteta od „trimera“ – kako se zaštititi?
 15. Odgovornost za štetu – popravljanje neimovinske štete – povreda prava osobnosti – nasljeđivanje (Čl. 1105. ZOO/05)
Anketa

DOPUNSKO ZDRAVSTVENO OSIGURANJE BI TREBALO:Povežite se s nama

Osiguranje Forum

rbrletic | 12.4.2019. 12:58:49
OSIGURANJE OD POSLJEDICE NESRETNOG SLUČAJA
andrea_ | 27.3.2019. 13:26:08
telefonski pozivi stranakama drugih osigurajavajućih kuća
NJ | 23.3.2019. 12:32:20
Odšteta za pješaka
stanimir | 8.12.2018. 06:54:19
Gubitak prava iz osiguranja-tehnička neispravnost vozila