Tko plaća trošak liječničkog izvješća kod nesretnog slučaja?

dr.sc. Marijan Ćurković - 29.1.2018.
„Imam osiguranje od posljedica nesretnog slučaja. Prije tri mjeseca pao sam dom niz stepenice i doživio prijelom lijeve ruke. Obradu ozljede i liječenje proveo sam kod privatnog ortopeda u jednoj privatnoj klinici. Sve sam dostavio svom osiguratelju, međutim on mi traži konačno liječničko izvješće, bez kojega kažu ne mogu utvrditi da li je nastao trajni invaliditet. Za to izvješće u privatnoj klinici mi traže 300 kuna, koje mi osiguratelj ne želi priznati...mislim da to nije fer ...“V.I.

Međusobna prava i obveze između osiguratelja i ugovaratelja osiguranja regulirana su ugovorom, čiji sastavni dio su i uvjeti osiguranja. U općim uvjetima za osiguranje od posljedica nesretnog slučaja (nezgode) osiguratelja kod kojega naš čitatelj ima sklopljen ugovor o osiguranju stoji klauzula po kojoj: “Troškovi za liječnički pregled i izvješća (početno i zaključno liječničko izvješće, ponovni liječnički pregled i nalaz specijaliste) i ostali troškovi koji se odnose na dokazivanje okolnosti nastanka nesretnog slučaja i prava iz ugovora o osiguranju padaju na teret podnositelja zahtjeva”. Odredba uvjeta osiguranja potpuno je jasna: svi troškovi (svih) dokaza koji su potrebni za utvrđenje da li je nastao osigurani slučaj ili nije idu na teret ugovaratelja odnosno osiguranika. 

S obzirom na to da ti troškovi mogu biti prilično značajni, pogotovo ako je potreban pregled i izvješće specijaliste, jasno je da tako osiguratelj prebacuje (dio) troškova na osiguranika. 

Međutim, prema općim načelima osigurateljnog prava, osiguranik je taj koji mora dokazati da je nastao osigurani slučaj. Kod osiguranja od nezgode osigurani slučaj je nastao samo ako je nesretan slučaj (nezgoda) ostavio ugovorom predviđenu posljedicu (ovdje: trajni invaliditet). Da bi se to dokazalo, neophodno je da osiguranik donese dokaz u formi konačnog liječničkog izvješća iz kojega će biti moguće utvrditi da li je i koliki trajni invaliditet nastao i ostao iza ozljede. 

Troškove, naravno, mora platiti sam osiguranik. Da li je to fer ili ne – nevažno je pitanje kraj gore citirane klauzule uvjeta osiguranja.


NatragTisakDiskutirajte o temi na forumu

Komentari

Članak nema komentara.

Profil korisnika
Komentari / Najčitanije
 1. Otkrivamo plan EU za promet bez poginulih! Ovo su nove sigurnosne značajke u vašem automobilu
 2. Odgovornost za štetu – izazvanu motornim vozilom u pogonu – međusobni zahtjevi vlasnika vozila – odgovornost po osnovi krivnje (Čl. 1072. ZOO/05)
 3. Ovo su najskuplji i najjeftiniji automobili za osiguranje u Americi
 4. HANFA obilježava Svjetski i Europski tjedan novca
 5. U idućih nekoliko godina doći će do drastične promjene u transportnom sustavu
 6. Mjesečno izvješće za veljaču 2019.
 7. Grawe ostvarilo najveću neto dobit među osiguravajućim društvima u Crnoj Gori
 8. Hrvatska među prvima u Europi uvodi pametni tahograf
 9. Društva za osiguranje i HUO predstavili aktivnosti vezane uz financijsku pismenost na području osiguranja
 10. Agencija uzima 2,3 milijuna od osiguravajućih kuća u RS
 11. Pad broja prodanih novih auta u EU u veljači: I Hrvatska među članicama s osjetnim padom
 12. “Pravna odgovornost špeditera i pitanja osiguranja" – edukativna radionica, 05.04.2019.
 13. Svaki peti poginuli na cesti strada na motoru
 14. MANJE JE VIŠE - Prekomjerno informiranje osiguranika dovodi do dezinformiranja
 15. Popravljanje imovinske štete – uspostava prijašnjeg stanja – plaćanje poreza na dodanu vrijednost (Čl. 1085. ZOO/05).
Anketa

DOPUNSKO ZDRAVSTVENO OSIGURANJE BI TREBALO:Povežite se s nama

Osiguranje Forum

NJ | 23.3.2019. 12:32:20
Odšteta za pješaka
stanimir | 8.12.2018. 06:54:19
Gubitak prava iz osiguranja-tehnička neispravnost vozila
Sju | 7.5.2018. 09:58:47
Autoguma i kasko osiguranje
Rollande | 23.4.2018. 19:08:38
Ponuda i finansiranje između privatne osobe